Alexandra Húsková Samospráva

Nevzhľadné graffity nápisy z centra mesta postupne miznú

Mesto odstraňuje grafity už od leta. Postupne odstránilo grafity z budovy Starej radnice, Michalskej brány, z okolia predstaničného námestia a z Rudnayovho námestia. Na odstraňovanie nápisov plánuje mesto zakúpiť aj prístroj, ktorý sa bude dať požičať.

Ilustračný obrázok k článku Nevzhľadné graffity nápisy z centra mesta postupne miznú
Zdroj: Dnes24.sk

Aktuálne pracovníci mesta odstránili tieto nelegálne nápisy aj z podchodu v smere od Klarisiek k zastávke Zochova. Kvôli efektívnejšiemu a operatívnejšiemu čisteniu verejných priestranstiev od podobných čmáraníc sa hlavné mesto rozhodlo kúpiť prístroj na ich odstraňovanie, čím bude zabezpečená pravidelnejšia údržba.

„Tieto nevkusné čmáranice úplne znehodnocujú verejný priestor, o znehodnocovaní majetku už ani nehovorím,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. „Turisti, prichádzajúci do Bratislavy, sú z toho šokovaní,“ vyjadril sa primátor Ivo Nesrovnal na mestskom zastupiteľstve.

Prístroj na čistenie nápisov sa bude dať požičať

Mesto plánuje zakúpiť prístroj na odstraňovanie graffiti nápisov, ktorý budú požičiavať organizáciám, či majiteľom domov, ktoré sú pokreslené nápismi. „Čím skôr sa nápisy odstránia, tým menšia škoda nastane,“ vyjadrila sa Ivete Plšeková, viceprimátorka.

Na ostatnom mestskom zastupiteľstve informovala, že magistrát organizuje stretnutia na bratislavských školách, ktorých témou je osveta, ako aj informovanie, kde sa mladí ľudia môžu s umením graffiti realizovať. Príkladom sú plochy na Janíkovom dvore, mesto však plánuje vytypovať aj ďalšie plochy, ktoré budú určené špeciálne pre maľovanie gaffitov.

„Tento rok sme medzi súkromné osoby rozdelili sumu 85-tisíc eur tak, aby sme im pomohli odstrániť grafity zo svojich budov. Ale máme snahu riešiť aj mestské budovy. Príkladov, kedy sa nám to podarilo, je hneď niekoľko. Najaktuálnejšie je vyčistenie podchodu v smere k zastávkam na Zochovej,“ povedal primátor.

Stánky bez „čmáraníc“

Mesto zároveň v októbri vyzvalo nájomcov stánkov, ktorí majú s mestom uzavretú nájomnú zmluvu za účelom prevádzkovania predajného zariadenia, aby bezodkladne upravili vzhľad svojich stánkov tak, aby spĺňal základné estetické požiadavky kladené na predajné stánky, ktoré sú na území hlavného mesta.

Predajný stánok tak musí byť udržiavaný, čistý a bez grafitov. Aj takýmto spôsobom chce mesto s grafitmi bojovať. Prečítajte si aj: Mesto odkazuje stánkarom: Predajné stánky v meste musia byť estetické!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM