Nina Táborská Rôzne

Nenávistné komentáre vs. dobrovoľné zbierky: Ako pomáhajú Bratislavčania ľuďom na úteku? Priniesli viac ako tri tony vecí!

Téma utečencov rozdeľuje celú našu krajinu na dva bojové tábory. Zatiaľ čo niektorí ľudia šíria nenávistné komentáre na internete, iní organizujú zbierky na pomoc imigrantom. Tak tomu je aj v Bratislave. Vďaka zbierkam sa podarilo vyzbierať rekordný počet vecí.

Ilustračný obrázok k článku Nenávistné komentáre vs. dobrovoľné zbierky: Ako pomáhajú Bratislavčania ľuďom na úteku? Priniesli viac ako tri tony vecí!
Zdroj: TASR

Pred nedávnom občianske združenie Človek v ohrození, kaviareň Dobre&Dobré a Stará Tržnica spoločne zorganizovali zbierku materiálnej pomoci pre ľudí na úteku. Tá podľa slov organizátorov prekonala všetky očakávania a hneď po skončení začali dobrovoľníci pracovať na triedení a transporte materiálu

Finančná zbierka pokračuje aj naďalej. Viac sa dozviete TU.

Na pomoc ľuďom na úteku sa rozhodla aj skupina dobrovoľníkov a kamarátov, ktorí zorganizovali nefinančnú zbierku v rámci Vegánskych hodov uplynulý víkend. Koľko vecí sa podarilo vyzbierať môžete vidieť vo fotogalérií. Tieto veci boli dobrovoľníkmi následne prevezené do Viedne, Traiskirchenu, Nickelsdorfu, Hegyeshalomu a Budapešti, ako aj do azylových domov a krízových centier v Bratislave.

Tri tony vecí

Veľká zbierka aj s transportom prebehla aj vďaka OZ Urban Kontakt a dobrovoľníkom, ktorí sa rozhodli zapojiť. Dana a Oliver Kleinert (OZ Urban Kontakt) vlastnia prázdne lodné kontajnery známe zo Šafka a využili ich ako priestory kde ľudia mohli prinášať veci do verejnej zbierky na pomoc utečencom.

„Už sme sa nevedeli len tak pozerať na to utrpenie ľudí utekajúcich pred vojnou či inou formou neprávia v ich krajine. Už dlhšie tu veľa ľudí a odborníkov upozorňovali na problematiku utečencov, na ich trápenie, na celkový problém imigrácie do EÚ… Spúšťacím mechanizmom veľkej vlny odporu k pasivite vlády k tomuto problému a hlavne k prebudeniu našej spoločnosti bola krutá a nezmyselná smrť utečencov v dodávke pri Parndorfe. Na mieste, kam Bratislavčania a vôbec všetci Slováci chodia často…to už je tak blízko, že sa jednoducho nedalo nič nerobiť… Nemôžeme neustále zatvárať oči a tváriť sa, že nás sa to netýka, lebo týka,“ povedala pre Bratislava24.sk Dana Kleinert.

Ako dodala, za dva dni ľudia priniesli takmer 3 tony vecí.

Podľa slov Kleinertovcov ľudia prinášali kočíky, baby vaky na nosenie detičiek, topánky, bundy, deky, spacáky, stany, dámske hygienické potreby, plienky, ale aj lízatká pre deti, ako aj samozrejme vodu, jedlo, ovocie, tyčinky a mnoho iného.

Prečítajte si tiež:

ROZHOVOR: Ľudia si neuvedomujú rozdiel medzi utečencom a migrantom, preto nesúhlasia s imigračnou politikou EÚ, tvrdí mimovládka

Prečítajte si tiež: K tragickej udalosti pri Parndorfe vznikla spontánna občianska výzva na ľudskosť

Zbierka pre utečencov
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM