Rôzne

Nenápadní hrdinovia si November 89 pripomenú v Bratislave výstavou i študentskou konferenciou

Spomienkové aktivity spojené s 25. výročím Nežnej revolúcie rozbehlo občianske združenie Nenápadní hrdinovia podľa slov jeho predsedu Františka Neupauera už začiatkom novembra. Konferenciu slávnostne otvoria 16. novembra o 19.00 h v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Nenápadní hrdinovia si November 89 pripomenú v Bratislave výstavou i študentskou konferenciou
Zdroj: TASR

„Navštívili sme hroby nenápadných hrdinov, ktoré nie sú tak ako pamätník Alexandra Dubčeka na cintoríne v popredí, ale sú postrácané. Mladí ľudia ma oslovili, aby som im ukázal, kde je napríklad pochovaný Ján Langoš, Vladimír Jukl, Silvester Krčméry a ďalší,“ povedal Neupauer.

Ako poznamenal, program združenia a Múzea zločinov a obetí komunizmu k Novembru 89 odštartovali diskusné fóra v Prešove a Bratislave, patrilo k nemu aj uvedenie publikácie „Pravdou proti moci“ disidenta, politického väzňa Silvestra Krčméryho, ktoré sa uskutočnilo 9. novembra v deň pádu Berlínskeho múru.

„Pripravujeme, čo je pre nás najdôležitejšie, aby mladí ľudia vedeli o týchto témach, slávnostnú študentskú konferenciu pod záštitou prezidenta SR,“ priblížil podujatie, ktorým v Bratislave vyvrcholí VI. ročník projektu Nenápadní hrdinovia v zápase s komunizmom. Ide o projekt, v ktorom žiaci a študenti narodení po roku 1989 písomným a audiovizuálnym záznamom vytvorili diela o obetiach totality.

Konferenciu slávnostne otvoria 16. novembra o 19.00 h v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave. „Desať vybraných tímov bude prezentovať príbeh konkrétnych politických väzňov, ktorých stretli, napísali ich príbeh, dokonca im aj ľudsky pomohli. Napríklad prievidzskí študenti nám napísali, že vymaľovali kanceláriu Konfederácie politických väzňov v Prievidzi, ďalší navštívili starobinec,“ poznamenal k projektu.

„Veľmi sa tešíme, že sa nám podarilo v spolupráci s najoceňovanejším fotografom Slovenska za tento rok Timotejom Križkom predstaviť tváre bývalých politických väzňov,“ priblížil výstavu fotografií Pokojní v nepokoji v kostole Klarisiek. Vernisáž bude 15. novembra o 18.00 h, výstava potrvá do 10. decembra.

Neupauer dnes na stretnutí s médiami informoval aj o pondelkovom rokovaní v Berlíne, kam vycestoval z dôvodu prevozu fragmentu Berlínskeho múru na Slovensko.

„Dotiahli sme rokovania s nemeckou stranou, s inštitúciou Hohenschönhausen, ktorá má dva veľké fragmenty Berlínskeho múru. Ten náš sme si odfotili,“ prezradil s tým, že nemecká strana dokáže zabezpečiť prevoz v týchto dňoch, ale problémy nastali na domácej pôde.

„Nepodarilo sa nám získať súhlas primátora hlavného mesta s tým, že nemá na to kompetencie, musí o tom rozhodnúť až nové zastupiteľstvo. Bohužiaľ, aj keď sme na tom trištvrte roka pracovali, tu sme sa dostali na bod zlomu. Uvidíme, či sa nám to s novým zastupiteľstvom podarí do konca roka,“ konštatoval na margo fragmentu, ktorý by mal byť v Bratislave osadený najneskôr do 25. marca.

„Je to zároveň veľká symbolika,“ poznamenal Neupauer, ktorý absolvoval stretnutia s nemeckými historikmi a novinármi.

„Niektorí mi hovorili, že si uvedomujú, že Sviečková manifestácia v Bratislave v roku 1988 akoby bola predzvesťou všetkých revolúcií v bývalom východnom bloku. Tento fragment má symbolizovať, že aj my sme sa pričinili, aby Berlínsky múr padol,“ podčiarkol.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM