Správy

Nechajte si zmerať vnútroočný tlak bez objednania

Do tohtotýždňových aktivít Svetového týždňa glaukómu sa zapája aj Univerzitná nemocnica Bratislava. Vyšetrenia môžu odhaliť zelený zákal.

Ilustračný obrázok k článku Nechajte si zmerať vnútroočný tlak bez objednania
Zdroj: UNB

Záujemcovia si v špecializovaných očných ambulanciách v Nemocnici Ružinov a v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda môžu nechať v utorok (14. 3.) aj stredu vyšetriť zrak. Nemusia sa objednávať, ani nepotrebujú výmenný lístok.

Predíďte slepote

„Lekári budú pacientom merať vnútroočný tlak. Vyšetrenie je rýchle a bezbolestné,“ uviedla hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská. Pripomenula, že jedinou možnosťou, ako predísť pri zelenom zákale slepote, je včasný záchyt ochorenia a následná liečba. Presné termíny, kedy sa možno prísť dať vyšetriť, sú zverejnené na webe nemocnice.

Glaukóm je ochorenie postihujúce zrakový nerv, ktoré v pokročilých štádiách končí slepotou. Presná príčina ochorenia nie je známa. Predpokladá sa, že zaň môžu rizikové faktory: zvýšený vnútroočný tlak, vek nad 40 rokov, dedičnosť, vysoká krátkozrakosť a cievne ochorenia. V posledných rokoch však postihuje všetky vekové kategórie.

Alarmujúce je, že približne 50 percent postihnutých nevie o svojom ochorení, pretože prichádza potichu. Pacienti sa o ňom dozvedia buď pri náhodnom očnom vyšetrení, alebo až v pokročilých štádiách ochorenia, keď strácajú schopnosť orientácie v priestore, horšie zvládajú bežné denné aktivity a často sa pridružia aj psychické zmeny – strata pocitu samostatnosti a nezávislosti, upozornila Stano Maťašovská.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM