Kultúra

Naučte deti hospodáriť! Pomôžu vám v detskom múzeu

Výstava rukolapne a názorne vysvetľuje prácu banky, na príklade informuje o zobratí úveru, vysvetľuje čo je úrok aj ako funguje hypotéka.

Ilustračný obrázok k článku Naučte deti hospodáriť! Pomôžu vám v detskom múzeu
Zdroj: TASR

Prečo vznikli peniaze a na čo sa používajú, čo je výmenný obchod a hodnota tovaru, ako rozumne míňať a šetriť i ďalšie súvislosti s peniazmi prezrádza nová interaktívna výstava v Detskom múzeu Slovenského národného múzea (DM SNM) v Bratislave.

Interaktívna výstava

„Snažíme sa, aby každá naša interaktívna výstava mala dve línie – pre malé a väčšie deti. Preto vravíme, že je koncipovaná od päťročných predškolákov až po 12 až 13-ročných začínajúcich pubertiakov. Tak ako pri iných našich výstavách sa ukazuje, že množstvo informácií alebo konceptov, ktoré sa snažia rukolapným spôsobom prostredníctvom interaktívnych objektov, prostredí, rolových hier priblížiť nejakú tému, tá je často objavná aj pre dospelých ľudí,“ na piatkovom (11. 11.) otvorení výstavy povedal jej spoluautor a riaditeľ DM SNM Branislav Rezník.

Zároveň dodal, že príprava expozície s dizajnérmi a celým realizačným tímom bola aj pre neho potešujúcou a zábavnou skúsenosťou. Veď napríklad taký bankomat, ktorý použijú návštevníci sa nedá nikde kúpiť.

Podobne je to zo všetkými časťami výstavy od bezpeňažného barterového systému obchodu až po výslednú Chodbu rozhodnutí, kde si pomocou sprievodcu výstavy návštevníci overia, či si ušetrili peniaze a majú spokojný život, alebo sú na tom zle a musia si lepšie premyslieť svoje rozhodnutia pri mrhaní financiami. Medzitým sa hravou formou možno zoznámiť a vyskúšať si rôzne peňažné súvislosti.

Základné finančné pojmy

Ambíciou výstavy je vysvetliť deťom základné finančné pojmy, mechanizmy a zákonitosti peňažného sveta a materiálnych hodnôt. Vystaví ich pokušeniu rýchlo minúť získané peniaze na krátkodobé potešenie, ale dáva možnosť si ich aj odložiť na hodnotnejšie veci.

Výstava rukolapne a názorne vysvetľuje prácu banky, na príklade informuje o zobratí úveru, vysvetľuje čo je úrok, ako funguje hypotéka, ale aj aké riziko spôsobuje úžera.

„Každý rodič rieši dilemu učiť deti zodpovedne používať peniaze. Od začiatku školskej dochádzky dostávajú vreckové a vtedy sa prakticky zoznamujú s peniazmi. Záleží nielen na deťoch, na čo ich použijú. Je tiež diskutabilné finančne odmeňovať deti za dobré známky,“ pripomenula psychologička z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie Zuzana Vojtová.

Výstava vznikla s podporou grantu Nadácie Poštovej banky a potrvá do konca augusta 2017.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM