Rôzne

Národná diaľničná spoločnosť sa zapojila do projektu Transgreen

Bezpečnú migráciu medveďov, vlkov, rysov a niektorých druhov bylinožravcov by mal zabezpečiť environmentálny projekt Transgreen.

Ilustračný obrázok k článku Národná diaľničná spoločnosť sa zapojila do projektu Transgreen
11
Galéria
Zdroj: pixabay

Cieľom projektu Transgreen je ochrana prírody pri budovaní veľkej dopravnej infraštruktúry. Počas projektu sa bude monitorovať migrujúca zver na štyroch územiach karpatského regiónu. Informuje o tom Národná diaľničná spoločnosť (NDS) na svojom webe.

Zraniteľná zver

„Dopravná sieť tvorená z diaľkových cestných komunikácií a železníc, ktorá prepája jednotlivé časti Slovenska a nadväzuje na susediace krajiny sa neustále vyvíja. Veľké infraštruktúrne projekty sa postupne dobudovávajú naprieč celými Karpatami a dotýkajú sa aj cenných území, vrátane lokalít európskeho významu. Líniové stavby môžu výrazne poškodiť a fragmentovať mnohé významné chránené územia,“ informuje NDS.

Cieľom projektu Transgreen je zabrániť tlakom a potenciálnym hrozbám, ktoré spôsobuje dopravná infraštruktúra. „Projektoví partneri Slovensko, Česká republika, Maďarsko, Rumunsko a Ukrajina majú skúsenosti, kapacitu a ambíciu navrhnúť riešenia a konkrétne „zelené” opatrenia, ktoré pomôžu minimalizovať vplyv dopravnej infraštruktúry na prírodu s osobitným dôrazom na ekologické koridory.“ Tie by mali zaisťovať bezpečnú migráciu medveďov, vlkov, rysov a niektorých druhov bylinožravcov, ktoré sú najzraniteľnejšie voči vplyvu diaľkových komunikácií.

V Karpatoch boli vybrané štyri pilotné územia, pre ktoré sa navrhnú konkrétne opatrenia z hľadiska plánovania a výstavby veľkej dopravnej infraštruktúry na zvýšenie bezpečnosti migrujúcej zveri: Kysuce – Beskydy (Slovensko, Česká republika), Košice – Miškolc (Slovensko, Maďarsko) – Užhorod (Ukrajina), Tîrgu Mureș – Iași (Rumunsko), Curtici Radna – diaľnica Deva (Rumunsko).

Ilustračný obrázok

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM