Nina Táborská Rôzne

"Nakupovali" ste už bez peňazí? Dobré veci nenájdete len v značkových obchodoch a za draho

Blíži sa ďalšia Zóna bez peňazí. Prvá v tomto roku a najväčšia aká tu bola! Akcia, ktorá nielenže vráti život veciam vami už nechcenými, ale odniesť si môžete niečo nové bez vytiahnutia peňaženky z vrecka. Pozor, zóna nie je odpadkový kôš! A tento rok prinesie aj niekoľko noviniek.

Ilustračný obrázok k článku "Nakupovali" ste už bez peňazí? Dobré veci nenájdete len v značkových obchodoch a za draho
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Zóna bez peňazí podporuje recyklovanie a výmenu vecí, ktoré ľudia už nechcú. Nepotrebnému vráti nový život. Posledná sa konala v novembri minulého roka v bratislavskom Batelieri. Prišlo na ňu viac ako 700 ľudí, ktorí si povymieňali stovky vecí. Tie, ktoré zostali, sa venovali ľuďom v núdzi. Inak tomu nebude ani tento rok.

Ako prebiehala akcia minulý rok nájdete tu: Jedeň deň v úlohe dobrovoľníka: Aká je v skutočnosti Zóna bez peňazí?

Hlavným organizátormi tohtoročnej bratislavskej Zóny bez peňazí sú Manik – zakladateľ spoločného komunitného Projektu Život a Zuzana Mačurová, ktorá pracuje v neziskovej organizácii LEAF. Vďaka nim a šikovnému tímu dobrovoľníkov nájde aj túto sobotu niekoľko vecí nový domov a poteší tých, ktorí si to z finančných dôvodov dovoliť nemôžu. Vítaní sú pravdaže všetci.

„Môže prísť ktokoľvek. Človek bez domova, rodina, ten čo si chce niečo odniesť, ten čo chce len priniesť. Sú tam organizátori, aby to celé korigovali,“ vysvetlil pre Bratislava24.sk Ma­nik.

Ako Zóna bez peňazí funguje?

Hlavnými myšlienkami celého podujatia nie sú len výmena vecí bezplatne či nezištná pomoc iným. Dôležité je, že ide o apolitickú akciu, nestojí teda za ňou žiaden poslanec, starosta, … Rovnako tak nejde o komerčné podujatie, na ktorom sa bude vyberať vstupné.

Veci môžete len priniesť, len odniesť alebo oboje. Pravdaže tak, aby ostalo aj ostatným. Novinkou je, že na mieste budú krabice, do ktorých sa budú triediť veci, ktoré sú už príliš staré, nepoužiteľné. Ľudia sa tak nebudú musieť prehrabávať vo veľa veciach. Krabice sa potom umiestnia pred smetné koše a v aktuálnom chladnom počasí ešte niekomu pomôžu.

„Ľudia tu vôbec nemusia byť. Niektorí len prídu, prinesú tašky s vecami, ktoré chcú v rámci Zóny bez peňazí podarovať a odídu. Treba mať však na pamäti, že toto nie je odpadkový kôš. Ide o veci, ktoré sú pekné a nám sa zrazu prestali páčiť, prestali sme ich používať, nosiť a necheme ich vyhodiť,“ vysvetlil Manik.

Viac sa dozviete tu: ROZHOVOR: Darčeky za dobrý pocit. Spravte sebe alebo iným krajšie Vianoce, zažite jedinečnú Zónu bez peňazí v Bratislave

Dobrovoľníci budú dohliadať na to, aby Zóna bez peňazí prebehla bezproblémovo a pokojne. Napokon, ide o akciu, ktorá ma ľuďom pomôcť.

Vydarená akcia

Posledná Zóna bez peňazí urobila radosť ľuďom pred Vianocami. Medzi vecami na výmenu boli napríklad Xbox, niekoľkoročná zbierka vzácnych kameňov, veľa bytových doplnkov, oblečenia, detské hračky, postieľka a našli sa napríklad aj barle alebo ručne robené mydlá.

Ak máte doma veci, ktoré sú stále zachovalé a pekné, ale už ich nepotrebujete alebo z nejakého dôvodu nechcete, prineste ich na Zónu bez peňazí, nepotrebné odevy a predmety nájdu zaručene nový domov. Zóna štartuje v sobotu v dome kultúry v Dúbravke o 10:00. Potrvá do 17:00.

Prečítajte si tiež: Máte doma veľa kníh a neviete čo s nimi? Darujte ich do mestskej burzy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM