Aktualizované Krimi

NAKA opäť v akcii: Zasahovala aj v Kollárovom Fun rádiu!

Elitní policajti majú od rána zasahovať v približne desiatke firiem na viacerých miestach Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku NAKA opäť v akcii: Zasahovala aj v Kollárovom Fun rádiu!
6
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Policajti NAKA mali v stredu (4. októbra) vstúpiť do približne desiatky rôznych firiem v hlavnom meste. Jednou z nich má byť aj Fun rádio, ktoré patrí šéfovi Sme rodina Borisovi Kollárovi.

Prišiel aj exposlanec

Ako informoval portál Startitup, NAKA má zasahovať napríklad aj vo firme blízkej poslancovi Martinovi Borguľovi.

Do budovy rádia malo približne desať policajtov vstúpiť krátko po 9.00 hodine: „Podobná situácia sa odohrala aj v spoločnosti SLOVCLEAN. Na miesto dorazil aj exposlanec za Sme rodina Martin Borguľa.“

Podľa informácií denníka Pravda by malo ísť o pokračovanie akcie VATA.

„Akcia Vata sa týkala jedného z IT projektov, ktorý sa realizoval v utajenom režime a celkovo naň bolo vynaložených 52 miliónov eur s DPH,“ píše denník.

Vážne podozrenia

TV Markíza informovala, že má ísť o zaisťovaciu akciu, počas ktorej preverujú dokumenty a nikoho nemali zadržať. „Podľa informácií TV Markíza má byť dôvodom zásahu preverenie podozrenia z ekonomickej trestnej činnosti, konkrétne ide o údajné podvody s faktúrami. V uvedených firmách existuje podozrenie, že si fakturovali isté tovary a služby fiktívne,“ píše sa na webe tvnoviny.sk.

Čo prezradila polícia?

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v stredu od ranných hodín realizujú akciu s názvom Targety. Zameraná je na objasnenie rozsiahlej ekonomickej trestnej činnosti, ktorá mala byť páchaná v rokoch 2011 až 2021. Policajti zasahujú na 17 miestach v rámci Slovenska. Pre TASR to uviedli z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Podľa zistení polície mala byť ekonomická trestná činnosť páchaná v rokoch 2011 až 2021 so škodou na DPH vo výške približne 7,5 milióna eur. „Viac informácií poskytneme, len čo to procesná situácia umožní,“ uviedli z prezídia.

Reakcia rádia

Vyjadrenie už na sociálnej sieti zverejnilo aj Fun rádio. „Páni vyšetrovatelia boli veľmi milí a predložili sme im všetko, o čo požiadali, aby bola situácia veľmi rýchlo vyjasnená. Nie sme si vedomí, žeby sme nejakým spôsobom porušili zákon. Sme slobodné a nezávislé médium a pánom veríme, že všetko prebehne v súlade so zákonmi a v nevyhnutnej miere,“ píše rádio v reakcii.

Kollár hovorí o cirkuse

Ranný zásah v sídle Fun rádia v Bratislave považuje predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) za policajný cirkus, ktorým chce polícia prekryť zlyhanie pri ochrane hraníc. Zdôraznil, že akcia nemá nič spoločné s politikou. Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) si podľa Kollára prišli po faktúry, ktoré už boli odovzdané pred tromi mesiacmi.

Kollár nevedel povedať, aké konkrétne dokumenty policajtov zaujímali. Od vedenia rádia sa dozvedel, že malo ísť o faktúry. Myslí si, že sa týkali dodávateľsko-odberateľských vzťahov. „Nevediem to rádio, nechodím tam, nevstupujem do toho, riadi si to manažment spoločnosti, od koho nakupuje, komu predáva, akú reklamu vysiela,“ priblížil Kollár, ktorý podľa svojich slov nie je konateľom ani štatutárom rádia, ale len konečným užívateľom výhod. Informoval tiež, že v rámci akcie nebol nikto zadržaný ani obvinený.

Šéf parlamentu kritizuje, že policajti prišli na piatich autách po štyri faktúry, ktoré už má NAKA k dispozícii tri mesiace. Vedenie polície chce touto akciou podľa neho prekryť svoju neschopnosť v súvislosti s ochranou hraníc. Pripomenul, že od stredy zaviedli kontroly na hraniciach so Slovenskom Poľsko, Rakúsko i Česko. „Veľmi ma mrzí, že takýmto spôsobom sa prekrývajú veci. Pretože nič iné ako cirkus mi to nepripadá,“ povedal.

Na zásah reagovala aj spoločnosť Radio Group, do ktorej portfólia patrí aj Fun rádio. Nie je si vedomá žiadneho porušenia zákonov, ponúkla plnú spoluprácu a predložila všetky požadované dokumenty a informácie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM