Nina Táborská Rôzne

Najzelenšia mestská časť: Viete, ktorá časť hlavného mesta má najviac zelených stavieb?

Slovenská rada pre zelené budovy opäť udelila cenu pre najzelenšiu mestskú časť. Ku koncu minulého roka dostalo certifikáty udržateľnosti 32 budov, z toho 28 bolo pridelených takým, ktoré sa nachádzajú v lokalite Bratislavy a až 27 z nich v mestskej časti Ružinov.

Ilustračný obrázok k článku Najzelenšia mestská časť: Viete, ktorá časť hlavného mesta má najviac zelených stavieb?
Zdroj: TASR

Slovenská rada pre zelené budovy ocenila bratislavskú mestskú časť Ružinov plaketou „Najzelenšia mestská časť Bratislavy“. SKGBC sa rozhodla túto mestskú časť oficiálne oceniť pri príležitosti osláv štyroch rokov pôsobenia SKGBC na Slovensku. Cenu si prevzal starosta Dušan Pekár na Green Business Clube v Bratislave.

Hlavným cieľom SKGBC je transformácia slovenského stavebníctva smerom k udržateľnej výstavbe na Slovensku. Výkonný riaditeľ SKGBC Ladislav Piršel na oslavách zdôraznil dôležitosť globálneho pôsobenia SKGBC a čerpania inšpirácií aj zo zahraničia. Rakúsky veľvyslanec Helfried Carl vyzdvihol spoluprácu slovenskej a rakúskej rady pre zelené budovy.

SKGBC bolo založená na začiatku roka 2011 ako občianske združenie a je súčasťou medzinárodnej organizácie World Green Building Council so sídlom v Toronte, ktorá prostredníctvom národných rád pôsobí vo viac ako 100 krajinách sveta. Podporuje vzdelávanie a zmeny v legislatíve potrebné pre vytvorenie podmienok pre kvalitnú výstavbu, ktorá je ekonomická a zároveň šetrná k životnému prostrediu.

V rámci princípov udržateľnej výstavby sa budovy vnímajú komplexne. SKGBC posudzuje celý ich životný cyklus, od návrhu, cez výstavbu, prevádzku, až po likvidáciu a recykláciu materiálov. Združuje spoločnosti, ktoré považujú energetickú úspornosť, udržateľnosť a zodpovednosť za súčasť svojej firemnej filozofie a dlhodobej stratégie rozvoja.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM