Správy

Nájomníci v reštituovaných bytoch by mali byť finančne odškodnení. Myslí si poslankyňa Pčolinská

Bratislava musí podľa zákona do konca roka 2016 zabezpečiť náhradné bývanie pre 580 oprávnených žiadateľov. Ak tak neurobí, bude povinné preplácať žiadateľom rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným.

Ilustračný obrázok k článku Nájomníci v reštituovaných bytoch by mali byť finančne odškodnení. Myslí si poslankyňa Pčolinská
Zdroj: TASR

Najlepším riešením problému výstavby náhradných nájomných bytov v Bratislave by bola finančná náhrada pre oprávnených žiadateľov. Myslí si to poslankyňa Národnej rady SR Adriana Pčolinská (Sme rodina – Boris Kollár), ktorá navštívila lokalitu v bratislavskej Dúbravke, kde hlavné mesto plánuje postaviť náhradné nájomné byty.

Pčolinská uviedla, že pred pár dňami vo veci nájomníkov z reštituovaných bytov interpelovala ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Romana Brecelyho (nominant #Siete). Je presvedčená, že riešenie problému by malo mať legislatívnu formu.

„Vychádzajúc z toho, čo si želajú nájomníci, i z reakcií obyvateľov lokalít, kde sa majú stavať náhradné byty, by bolo najlepšie, ak by pán minister prijal možnosť, že nájomníci budú finančne odškodnení podľa tabuľkových cien,“ uviedla Pčolinská. Dodala, že v rozpočte na toto odškodnenie peniaze možno nájsť.

Čítajte tiež: Namiesto náhradných bytov finančná kompenzácia. Tak znie opätovný návrh mesta

Vedenie bratislavskej mestskej časti Dúbravka dnes na ulici Pri kríži oboznámilo s výhradami, ktoré má k výstavbe bytového domu samospráva i obyvatelia žijúci v lokalite. V bytovom dome, ktorý chce hlavné mesto stavať na ulici Pri kríži má vzniknúť 68 náhradných nájomných bytov. Obyvatelia žijúci v blízkosti sa obávajú, že výstavba zníži počet parkovacích miest a bude mať za následok i úbytok zelene.

Okrem lokality Pri kríži má mesto stavať aj v ďalšej dúbravskej lokalite Na vrátkach, kde má vzniknúť 116 bytov. Ďalšími dvomi lokalitami, s ktorými mesto pre výstavbu náhradného bývania rátalo, sú Astronomická a Čmelíkova ulica v Ružinove. Magistrát však narazil na odpor obyvateľov a samosprávy. Na základe ich aktivity odmietli výstavbu v ružinovských lokalitách aj bratislavskí mestskí poslanci.

Bratislava musí podľa zákona do konca roka 2016 zabezpečiť náhradné bývanie pre 580 oprávnených žiadateľov. Ak tak neurobí, bude povinné preplácať žiadateľom rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným. Suma podľa prepočtov magistrátu môže dosiahnuť až štyri milióny eur.

Čítajte tiež: Náhradné byty majú zahustiť Dúbravku. Obyvatelia by uprednostnili vytvorenie oddychovej zóny

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM