Adriana Banásová Kultúra

Najlepšie kameramanské výkony za posledné dva roky dostanú ocenenia. Slávnostný večer Kamera 2015 sa koná už dnes

V Bratislave sa dnes uskutoční slávnostný večer udeľovania cien Kamera 2015. V Kine Lumiére ocenia najlepšie kameramanské výkony za posledné dva roky.

Ilustračný obrázok k článku Najlepšie kameramanské výkony za posledné dva roky dostanú ocenenia. Slávnostný večer Kamera 2015 sa koná už dnes
Foto: Kristína Kožiaková

Kameramanské ceny udelia po predstavení nominácií a vyhlásení víťaza v piatich kategóriách. Hlavnou je hraná filmová tvorba, ceny ďalej odovzdajú v kategóriách hraný televízny film a televízny seriál, dokumentárny a krátky hraný film, audiovizuálna reklama a videoklip a v kategórii najlepší študentský film.

Predstaví sa paleta hostí

„Cena bude odovzdaná aj za Celoživotné dielo kameramana, ktorú na základe rozhodnutia výboru Asociácie slovenských kameramanov získal Vladimír Ješina,“ informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorý je partnerom podujatia.

Víťazov v súťažných kategóriách vybrala päťčlenná odborná porota a ceny budú tohtoročným laureátom odovzdávať zástupcovia ďalších filmárskych profesií v zastúpení režisér, strihač, zvukár, scenáristka, producentka a herečka.

„Počas slávnostného večera vystúpia viacerí hudobní hostia, ktorí súvisia s prihlásenými filmami alebo sú aktívni v oblasti filmu,“ priblížila program 7. ročníka súťažnej prehliadky kameramanských prác, v ktorom má svoje miesto aj raperské zoskupenie Modré hory.

Prečítajte si: Medzinárodný festival Jeden svet opäť v Bratislave! Podujatie aj tento rok ukáže, ako bojovať s globálnymi problémami

To stojí za úvodnou skladbou Nepokoj poviedkového filmu Slovensko 2.0 (2014), ktorý je prihlásený v kategórii dokumentárny a krátky hraný film. „Raper a DJ Vec je zase autorom a interpretom skladby Dole dole, ktorej videoklip figuruje medzi prihlásenými vo svojej kategórii,“ dodala Simona Nôtová k slávnostnému večeru, počas ktorého sa divákom predstaví aj hudobník, zároveň režisér a herec Milo Kráľ, známy z filmov aj televíznych seriálov, ďalej speváčka, textárka a tiež scenáristka Katarzia a speváčka a zároveň kameramanka Sophia Boyd.

Odovzdávanie cien prístupné aj verejnosti

Slávnostný večer Kamera 2015 so začiatkom o 19.00 je prístupný aj pre verejnosť. Predchádza mu o 17.00 hodine premietanie filmu Fontána pre Zuzanu (1985) Dušana Rapoša, ktorého kameramanom bol Vladimír Ješina, ocenený za celoživotné dielo. O 21.00 bude projekcia víťazného filmu z hlavnej kategórie hraná filmová tvorba.

Organizátorom podujatia je Asociácia slovenských kameramanov (ASK), ceny Kamera 2015 udeľuje v spolupráci s Literárnym fondom. Partnermi podujatia sú SFÚ a Vysoká škola múzických umení.

Kameramanské ceny sa na Slovensku udeľujú od roku 2001. Historicky prvú hlavnú cenu v kategórii celovečerný hraný film získal Dodo Šimončič za český televízny film Samota (r. Jaroslav Brabec), Cenu za celoživotné dielo si odniesol Tibor Biath. Naposledy sa ceny Kamera udeľovali v roku 2013. Hlavnú cenu v kategórii hraná filmová tvorba vtedy získal Tomáš Juríček za film Kandidát (r. Jonáš Karásek), Cenu za celoživotné dielo dostal Ján Ďuriš.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM