Kultúra

Najlepšie iránske filmy si budete môcť pozrieť v Kine Lumiére

Filmoví nadšenci sa môžu tešiť na Festival iránskych filmov, ktorý sa uskutoční od 19. do 21. januára v Kine Lumiére.

Ilustračný obrázok k článku Najlepšie iránske filmy si budete môcť pozrieť v Kine Lumiére
4
Galéria
Zdroj: internet

Festival iránskych filmov sa v Bratislave konal prvýkrát v roku 2013. Diváci sa môžu tešiť na výber najlepších filmov iránskej kinematografie posledných dvoch rokov v čele so snímkou Asghara Farhádího Salesman (Klient), ktorá bola nominovaná na Zlatý glóbus.

„Festivalový tím starostlivo vyberal z viac ako 600 filmov, aby vytvoril prehliadku tých najohromujúcejších diel iránskych filmárov žijúcich v Iráne a v zahraničí,“ uviedol programový riaditeľ festivalu Kaveh Daneshmand.

„Všetky filmy si v sebe nesú neoddeliteľné spojenie s iránskym umením a históriou. Zároveň však každý filmár vytvára svoj vlastný iránsky vesmír a dokazuje, že domov si nosíme v srdci, hranice nie sú dôležité a film je univerzálnym jazykom,“ dodal.

Program festivalu

Bratislavskú časť Festivalu iránskych filmov, ktorý sa tiež koná u našich západných susedov (Praha, Brno), otvorí vo štvrtok 19. januára o 18:00 hod. spomínaný film Salesman. Dielo Asghara Farhádího malo minulý rok premiéru na festivale v Cannes. O 20:30 hod. na Klienta nadviaže projekcia filmu Nahíd režisérky Idy Panahandeh, ktorý sa tiež predstavil v Cannes v roku 2015.

Kompletný program festivalu a ďalšie informácie o podujatí nájdete na www.iranci.cz.

Ilustračný obrázok

Kino Lumiere
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM