Tomáš Stupavský Kultúra

Nadšenci klasickej hudby si môžu v Slovenskej filharmónií vychutnať diela Piotra Iljiča Čajkovského

Slovenská filharmónia sa vo štvrtok 19. februára predstaví opäť pod taktovkou Alexandra Rahbariho, stáleho hosťa koncertných sezón Slovenskej filharmónie. Program koncertu ponúkne návštevníkom výlučne diela Piotra Iljiča Čajkovského.

Ilustračný obrázok k článku Nadšenci klasickej hudby si môžu v Slovenskej filharmónií vychutnať diela Piotra Iljiča Čajkovského
Zdroj: TASR

V prvej polovici zaznie Serenáda C dur pre sláčikový orchester op. 48 z roku 1880. Čajkovskij na tomto noblesnom diele pracoval popri bombastickej Predohre 1812. Druhá polovica koncertu ponúkne jeho programovú Symfóniu h mol Manfred. Skladateľ sa po premiére tohto diela v roku 1886 vyjadril, že lepšie symfonické dielo s výnimkou jeho milovanej 1. symfónie g mol nenapísal a ani nenapíše.

Na štvrtkovom koncerte účinkujú v sláčikovej sekcii orchestra Slovenská filharmónia dve poslucháčky husľovej triedy bratislavského Konzervatória – Andrea Pavlovičová a Petra Pálková, ktoré absolvujú s naším telesom svoju premiérovú orchestrálnu prax. Poslucháčov Konzervatória na túto náročnú prácu pripravuje Jozef Bobko.

Online archív Slovenskej filharmónie už siedmy rok, od roku 2008, prináša záznamy koncertov Slovenskej filharmónie. Ak pravidelní návštevníci nestihnú prísť na tento koncert ruskej hudby alebo ktorýkoľvek koncert sezóny, prípadne majú chuť vypočuť si ešte raz koncert, ktorý v Slovenskej filharmónii už navštívili, majú možnosť sledovať záznamy koncertov na novej webovej stránke stream.filhar­monia.sk. Na túto stránku sa návštevník pohodlne dostanete cez domovskú stránku filharmonia.sk.

Videozáznamy koncertov v Slovenskej filharmónii pripravuje tím v zložení Vašek Frkal – zvuk, svetlá, Stano Beňačka – kamery, zvuk, postprodukcia, svetlá, Marek Piaček – réžia, kamery, postprodukcia, Jozef Chabroň – réžia, Vašek Frkal ml. – kamery, zvuk, svetlá, Peter Gonda – streaming server administrátor, ktorých volajú Streamboyz Team.

Nové videá možno konečne prehrávať aj na mobilných zariadeniach. Videá sú oproti starším konvertované do vyššieho rozlíšenia. Raz za čas vyberie filharmónia niektorý koncert a dá ho k dispozícii na určitý čas vo full HD rozlíšení, aby si diváci mohli aj z domova vychutnať najmodernejšie technológie, ktoré sú v Slovenskej filharmónii inštalované. Koncerty je možné sledovať aj na tabletoch a smartfónoch.

Šéfdirigent SF Emmanuel Villaume o novej stránke hovorí: „Sme veľmi hrdí, že vás môžeme privítať na našej novej streamovej platforme. Počas uplynulých rokov sme mali s kolegami a poslucháčmi nádherné spomienky na muzicírovanie v našej krásnej Redute. Teraz si ich môžeme oživiť vďaka tejto webstránke, ktorá ich poskytuje vo vysokej kvalite zvuku a obrazu. Dúfame, že vám bude ich sledovanie a počúvanie zážitkom tak, ako nám bolo zážitkom ich predvádzať naživo.“

Informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM