Jakub Forgács Rôzne

Nadšenci cyklistiky majú dôvod na radosť: TÝCHTO päť cykloprojektov sa realizuje v Bratislave

Nová cyklotrasa, zóna pre cyklistov, či možnosť vjazdu do protismeru v jednosmerke... Ak tiež radi šliapete do pedálov, v hlavnom meste sa dočkáte viacerých zmien.

Ilustračný obrázok k článku Nadšenci cyklistiky majú dôvod na radosť: TÝCHTO päť cykloprojektov sa realizuje v Bratislave
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Slovenská metropola realizuje počas letných mesiacov päť cyklistických projektov. V týchto dňoch je to výstavba cyklotrasy na Pribinovej ulici, ktorá spojí obchodné centrum na brehu Dunaja s mostom Apollo.

Vjazd do jednosmerky v protismere

Nová, obojsmerná trasa bude mať šírku 4,5 metra. „V smere od nového divadla bude vybudovaný priechod pre cyklistov a vedľa neho priechod pre chodcov. Cyklotrasa sa na konci napojí na existujúcu cyklistickú lávku na moste a zároveň spojí cyklotrasu na Prístavnej a na Košickej ulici,“ priblížil riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Bratislavský magistrát v júli zrealizoval pilotný projekt povolenia vjazdu cyklistov do protismeru v jednosmerke na Medenej ulici. Druhý takýto projekt vznikne na Dunajskej ulici začiatkom septembra. „Mesto začiatkom prázdnin vytvorilo zónu pre peších, cyklistov aj na Pribinovej ulici a vďaka nej je v okolí rezortu vnútra zakázané parkovanie áut na existujúcich chodníkoch,“ vymenoval Andrassy.

Zmena dopravného značenia

V závere dovolenkového obdobia sa zmení dopravné riešenie na Trenčianskej ulici. Existujúca cyklotrasa sa upraví, odstráni sa zábradlie, pribudnú značky „Zosadni z bicykla“ či vyznačenie cyklistických priechodov.

Piaty projekt súvisí s okolím Malého trhu, kde dnes existuje zóna so státím povoleným len na vyznačených miestach. „Vodiči však nepretržite porušujú značenie a svojím správaním výrazne obmedzujú chodcov, ktorí parkujúce autá musia obchádzať po frekventovanej ceste a ohrozujú tak svoju bezpečnosť, bezpečnosť detí v kočíkoch. Mestská polícia preto v nadchádzajúcich týždňoch bude intenzívne kontrolovať dodržiavanie existujúcich pravidiel pri Malom trhu,“ ozrejmil Andrassy.

27 cykloprojektov za 4 roky

Mesto spracovalo dokumentáciu na realizáciu prvého úseku cyklotrasy na Devínskej ceste v dĺžke približne jeden kilometer. Hoci v letnom období sa plánovala jej výstavba, tento proces zastavilo stanovisko mestskej časti Devín, v ktorom namietala možnú kolíziu s autami pre osem rodinných domov. Magistrát oponuje, že ide o neodôvodnenú požiadavku. „Ide vyslovene o obslužnú komunikáciu a stret auta s cyklistom je z hľadiska frekvencie dopravy minimalizovaný v maximálne možnej miere,“ upozornil Andrassy.

Bratislava zrealizovala za štyri roky 27 cyklistických projektov. Aj vďaka ním môžu obyvatelia slovenskej metropoly využívať 130 kilometrov rekreačným mestských trás.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM