Nina Táborská Krimi

Nadácia Zastavme korupciu sa pre bratislavský obchvat obracia na NKÚ a EIB

Podnety ohľadom vládneho projektu verejno-súkromného partnerstva na obchvat Bratislavy podáva na Najvyšší kontrolný úrad a Európsku investičnú banku Nadácia Zastavme korupciu. Informoval o tom jej riaditeľ Pavel Sibyla.

Ilustračný obrázok k článku Nadácia Zastavme korupciu sa pre bratislavský obchvat obracia na NKÚ a EIB
Zdroj: TASR

Nadácii sa nepozdáva, že napriek viacerým závažným zisteniam inštitútu INEKO, ktorý projekt pred časom analyzoval, pokračuje vláda v jeho prípravách bez zmien a bez diskusie s verejnosťou.

Sibyla upozorňuje, že ide o najväčší PPP projekt svojho druhu v Európe, pri ktorom len výška stavebných nákladov predstavuje 1,2 miliardy eur a spolu s nákladmi na financovanie a prevádzku v ďalších rokoch by mohol stáť slovenských daňovníkov 4 miliardy eur.

„Kolegovia z inštitútu INEKO pritom preukázali, že púšťať sa do takéhoto megaprojektu formou verejno-súkromného partnerstva vôbec nemusí byť dobrý nápad. Stavať bratislavský obchvat ako PPP projekt znamená možno až miliardu eur navyše z peňaženiek slovenských daňovníkov. Je to obrovská suma peňazí a je množstvo oblastí, kde by sa dali využiť na zlepšenie života občanov Slovenska. Preto si nemôžeme dovoliť len tak mávnuť rukou nad zámerom vlády zadlžiť nás na tridsať rokov viac, ako je nutné,“ tvrdí Sibyla.

Nadácia v podnetoch uvádza zistenia, ku ktorým dospel inštitút INEKO. Okrem spochybnenia finančnej výhodnosti PPP projektu v porovnaní s tradičným obstarávaním poukazuje aj na súťaž na poradcu pre projekt s jediným uchádzačom či na absenciu porovnania obchvatu s inými alternatívami, ako odľahčiť dopravu v Bratislave a v spádovom okolí.

Podľa nadácie existujú vážne pochybnosti, či sa benefity obchvatu približujú jeho nákladom. Preto sa obrátila na NKÚ a EIB, ktorá plánuje investovať do projektu 500 miliónov eur. K obom podnetom pridal podpis aj riaditeľ INEKO Peter Goliaš.

Prečítajte si tiež: Štát urobil krok vpred k zapojeniu SIH do financovania obchvatu Bratislavy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM