Ľuba Lesná Samospráva

Nemáte maturitu? Nevadí! Starosta z vás byť môže

Ústavný súd pozastavil účinnosť podmienky v nedávno prijatom zákone, že kandidáti na starostov musia mať ukončenú strednú školu. Povedané inak, Ústavný súd prijal na začatie konania návrh opozičných poslancov, aby rozhodol o tejto podmienke, či je alebo nie je v rozpore s ústavou.

Ilustračný obrázok k článku Nemáte maturitu? Nevadí! Starosta z vás byť môže
Zdroj: TASR

Podľa opozície je totiž protiústavné obmedzovať pasívne volebné právo vzdelanostnou podmienkou. Podmienku stredoškolského vzdelania pre starostov zaviedol zákon o podmienkach výkonu volebného práva z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

Vzdelanostný cenzus presadili poslanci Smeru-SD napriek tomu, že ich minister Robert Kaliňák, ktorý je zároveň aj podpredsedom vládnej strany, to považuje za protiústavné. Zákon, ktorý obsahoval zavedenie tejto podmienky, podpísal ešte Ivan Gašparovič pár dní pred odchodom z prezidentské­ho úradu.

„Ministerstvo vnútra vykoná všetky potrebné opatrenia a začne usmerňovať volebné komisie v zmysle, že kandidáti na starostu obce nemusia pri podávaní kandidačných listín dokladovať stredné vzdelanie,“ reagovala na dnešné rozhodnutie Ústavného súdu Eva Chmelová, riaditeľka príslušného odboru.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM