Správy

Na Martinskom cintoríne budú rekonštruovať vstupné priestory

Počas rekonštrukcie musíme rátať s obmedzeniami a znížením komfortu pri vstupe na pietne miesto.

Ilustračný obrázok k článku Na Martinskom cintoríne budú rekonštruovať vstupné priestory
3
Galéria
Zdroj: TASR

Na Martinskom cintoríne začnú v pondelok (8. 7.) rekonštruovať vstupné priestory. „Je preto potrebné rátať s obmedzeniami a znížením komfortu pri vstupe na pietne miesto,“ informoval Radoslav Vavruš, riaditeľ organizácie Marianum – Pohrebníctva mesta Bratislavy, ktoré sa stará o mestské cintoríny.

Rekonštrukcia

Vavruš požiadal v tejto súvislosti návštevníkov o zhovievavosť, práce by mali podľa jeho slov dokončiť v septembri.

Rekonštrukcia vstupných priestorov je pokračovaním celkovej renovácie cintorína, ktorá sa začala v roku 2018 obnovou chodníkov. „V tejto fáze sa položí nová zámková dlažba, vybuduje sa tiež nová dažďová kanalizácia a budú sa robiť i elektroinštalačné práce ako predpríprava na nasvietenie vstupného portálu cintorína,“ ozrejmil Vavruš. „Náklady na rekonštrukciu v roku 2019 predstavujú výšku 113.000 eur bez DPH,“ dodal.

Počas prác bude hlavný vchod od Trnavskej ulice prístupný len cez malú bránku a len pre peších návštevníkov, rovnako len pre chodcov bude k dispozícii zadný vchod od Tomášikovej ulice. Motorovým vozidlom sa návštevníci vrátane imobilných návštevníkov môžu na cintorín dostať bočným vchodom z ulice Maximiliána Hella.

Martinský cintorín

Martinský cintorín bol vysvätený v roku 1919 a pôvodne mal byť najväčším miestom posledného odpočinku v slovenskej metropole. Keďže sa mesto rozrastalo, jeho pôvodná plocha sa postupne zmenšovala.

Na cintoríne sú pochované mnohé významné osobnosti, napríklad priekopník slovenskej populárnej hudby Gejza Dusík, spevák a spoluzakladateľ slovenskej operety František Krištof Veselý či významný predstaviteľ slovenského a svetového animovaného filmu Viktor Kubal. Miesto svojho posledného odpočinku má na Martinskom cintoríne aj spisovateľ, predstaviteľ slovenskej modernej prózy Dominik Tatarka a tiež český astronóm Záviš Bochníček, ktorý pôsobil dlhé roky na Slovensku a bol aj riaditeľom Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Cintorín je v letnej sezóne otvorený do 7:00 do 20:00 hod.

Martinský cintorín
3
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM