Alexandra Húsková Rôzne

Na bratislavskom Kamzíku dnes otvoria bunker z obdobia 1.svetovej vojny

O.Z. Bunkre pozýva na otvorenie kaverny na bratislavskom Kamzíku. Ide o najväčší dvojpodlažný bunker, ktorý sa nachádza v Bratislave, z obdobia 1. svetovej vojny. Zapadnutá a zničená kaverna na Kamzíku sa zmenila na priestor pre verejnosť s expozíciou a turistickú atrakciu.

Ilustračný obrázok k článku Na bratislavskom Kamzíku dnes otvoria bunker z obdobia 1.svetovej vojny
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Slávnostné otvorenie začína o 12:00 cesta od hornej stanice lanovky bude vyznačená.

Pozrite si videodokument z dielne našej redakcie: Videodokument Čo v sebe ukrýva Bratislava: Vedeli ste, že na Kamzíku sa nachádza unikátny bunker z 1. svetovej voj­ny?

Čo to je kaverna?

Kaverny sú objekty, ktoré boli vylámané banským razením v skale. Kaverny môžu byť hĺbené z rôznych dôvodov, či už ako vojenské objekty, alebo objekty civilného zabezpečenia. V prípade vojenského významu je možné tieto objekty tiež pomenovať označením Bunkre.

Pevnostné podzemné objekty, tzv. „kaverny“, začali byť v Bratislave a okolí budované v roku 1914 ako reakcia na úspech ruskej ofenzívy na východnom fronte.

Bunkre nazývané aj kaverny slúžili predovšetkým ako úkryt pre delostrelcov a uskladnenie munície. Obrana Bratislavského predmostia bola realizovaná formou samostatných delostreleckých postavení, sústredených do oporných bodov delostreleckých kaverien.

V oblasti Bratislavy bolo v rokoch 1914 až 1915 vystavaných viac ako 50 kaverien vojenského typu. Vzhľadom na nízke nadložie boli všetky hĺbené len ručne, prípadne s minimálnou mechanizáciou, výbušniny neprichádzali vôbec do úvahy, nakoľko hrozilo že by robotníkov zavalilo.

Kaverny sa nachádzali v predsunutom opevnení na Dúbravskej hlavici, potom sa tiahla línia osamelých ohnísk odporu vybudovaná podľa projektu armádneho generála vo výslužbe majora Škvora od dlhých dielov, cez Líščie údolie, Lamač, Železnú studničku až na kopec Ahoj.

Ďalšia línia bola vybudovaná v oblasti Wolfstahlu v Rakúsku. Línie boli postavené z dôvodu hrozby Ruských útokov na Viedeň.

Prečítajte si aj: Top udalosti víkendu: Čas urobiť si plány! Takýto program ponúka Bratislava na najbližšie dni

Zdroj: bunkre.info

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM