Michaela Katonová Správy

Milan Ftáčnik: Dôchodcovia sú šikanovaní vybavovaním SeniorPasov

Zbieraním podpisov sa dnes začala petícia za uľahčenie dopravy seniorov nad 70 rokov v Bratislavskej integrovanej doprave. Iniciátorom je Milan Ftáčnik a k petícii sa hlási aj krajská organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska. Podpisová akcia bude trvať do februára 2016.

Ilustračný obrázok k článku Milan Ftáčnik: Dôchodcovia sú šikanovaní vybavovaním SeniorPasov
Foto: Michaela Katonová / Zdroj: Dnes24.sk

Doteraz bratislavským seniorom nad 70 rokov stačil občiansky preukaz na to, aby mohli cestovať bezplatne. Od nového roku však potrebujú SeniorPas. Podľa iniciátora petície Milana Ftáčnika mestské zastupiteľstvo Bratislavy aj zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja urobili veľmi necitlivé rozhodnutie vo vzťahu k občanom nad 70 rokov.

Komplikácie s vybavovaním

Povinné vybavovanie SeniorPasu pre všetkých občanov nad 70 rokov spôsobilo veľké komplikácie a to nielen seniorom so zníženou pohyblivosťou či inak hendikepovaným. Okrem toho musia platiť za fotografiu a za bezkontaktnú čipovú kartu vydanú na päť rokov s platnosťou na jeden rok.

„Nikto zrozumiteľne nepovedal, že ak SeniorPas dostane na päť rokov, tak pani tu pri okienku mu povie, že kupón vám platí iba rok. Otázka a čo bude o rok? Neviem, odpovie pani pri okienku. Systém má nejasnosti, čiže pokojne sa môže stať, že o rok tu tie rady budú znova,“ povedal pre Bratislava24 Milan Ftáčnik na dnešnom brífingu.

Milan Ftáčnik tiež uviedol príklady z iných európskych miest, ktoré využívajú integrovanú dopravu. V Prahe majú občania nad 70 rokov na výber, cestujú buď na občiansky preukaz alebo SeniorPas. Tak by to podľa bývalého primátora Bratislavy, mohlo byť aj u nás.

Informácie na internete dôchodcovia nemajú ako využiť

Oceňuje, že seniori nad 70 rokov môžu po celom Bratislavskom kraji cestovať bezplatne mestskou hromadnou dopravou, prímestským autobusom alebo vlakom. Na druhej strane poukazuje na rady na predajných miestach. „Ľudia stoja s barlami, musia chodiť vybavovať fotografie. Je to veľmi neúctivá a nedôstojná situácia pre seniorov,“ skonštatoval Ftáčnik.

„Chýba tu človek, ktorý by usmerňoval seniorov a vysvetlil im, čo potrebujú. Argument, veď je to na internete je absolútne neuvážený, pretože nie každý senior má internet,“ zdôraznil Ftáčnik pre Bratislava24.

Podpisy bude zbierať nielen Milan Ftáčnik ale aj Jednota dôchodcov Slovenska na verejných miestach, najmä na miestach kde sa SeniorPasy vybavujú, do februára 2016. Potom ju poskytnú mestu i BSK, aby upravili svoje rozhodnutie na možnosť cestovania s občianskym preukazom.

Zdroj: TASR / Dnes24

Prečítajte si tiež: Bratislavskí dôchodcovia čakajú na vybavenie SeniorPasov hodiny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM