Správy

Mestskí poslanci volajú po zrušení petícií pri zákaze hazardu

Bratislavskí mestskí poslanci chcú, aby sa zrušila povinnosť petície pri zákaze hazardu.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci volajú po zrušení petícií pri zákaze hazardu
Zdroj: TASR

Primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala preto na svojom dnešnom rokovaní vyzvali, nech do konca augusta požiada premiéra Roberta Fica, aby bola v novele zákona o hazardných hrách zrušená potreba dodania petície s podpismi 30 percent dospelých obyvateľov obce či mesta.

Bratislavskí poslanci sa tak pridali k aktivistom z Iniciatívy Zastavme hazard, ktorí predsedu vlády o to isté požiadali začiatkom tohto týždňa. „Chceme dosiahnuť, aby sa mohli zastupiteľstvá samospráv bez petície zaoberať tým, aký druh hazardu bude na ich území povolený a aký bude zakázaný,“ priblížil starosta bratislavských Vajnôr Ján Mrva, ktorý dnešné uznesenie navrhol.

Podávajú trestné oznámenie

Podľa jeho slov je to potrebné aj preto, že tieto petície nie sú dôsledne chránené na verejných úradoch. Reagoval tak na chýbajúcich 3039 z 8018 o­dovzdaných petičných hárkov z petície proti hazardu v hlavnom meste na bratislavskom magistráte. Pre zmiznuté hárky podáva dnes poobede Mrva s ďalším iniciátorom tejto petície, starostom bratislavského Lamača Petrom Šramkom, trestné oznámenie.

Ako tvrdia, chcú vlastným svedectvom dokázať, že zástupcovia petičného výboru petíciu v júni odovzdali do podateľne magistrátu v počte 8 018 hárkov a so 136 139 podpismi. Mrva sa ohradzuje proti podozreniam, že časť petičných hárkov chýba preto, lebo nebola reálne dodaná.

Primátor na rokovaní nebol

Primátor Nesrovnal sa dnešného mimoriadneho zastupiteľstva osobne nezúčastnil. Podľa jeho námestníka Milana Černého i riaditeľa bratislavského magistrátu Martina Marušku mal dlhodobo plánovaný osobný program. Niektorí mestskí poslanci si však jeho neprítomnosť vysvetľovali ako útek pred zodpovednosťou odpovedať na nepríjemné otázky.

Maruška poslancom uviedol, že primátor je otvorený komunikácii. V prípade chýbajúcich petičných hárkov skonštatoval, že ani vo sne by mu nenapadlo, že môže niekto bojovať takými zbraňami. „Je však nepredstaviteľné, aby primátor, riaditeľ magistrátu či ktorýkoľvek úradník tu behal s baterkami a išiel tam brať nejakým spôsobom petičné hárky,“ povedal s tým, že hlavné mesto urobí všetko pre to, aby bola petícia za zákaz hazardu v Bratislave úspešne dokončená a VZN prijaté.

Čítajte aj: Aktivisti vyzývajú premiéra, aby navrhol zrušenie petície pri zákaze hazardu

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM