ESL Správy Samospráva

Mestské časti sú zbytočné, tvrdí vláda a chce ich zrušiť

Slovensko má takmer tritisíc obcí a analytici už roky upozorňujú, že je to zbytočné, pridrahé a neefektívne.

Ilustračný obrázok k článku Mestské časti sú zbytočné, tvrdí vláda a chce ich zrušiť
11
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Vláda oznámila, že chystá reformu miestnej územnej samosprávy a už v najbližších komunálnych voľbách by sme mali voliť po novom. Navrhuje zrušiť mestské časti Bratislavy a Košíc. Bratislava má 17 mestských častí, Košice dokonca až 22! Okrem toho majú obe mestá magistráty. Znamená to, že majú primátora, starostov, mestských aj miestnych poslancov.

Rozdrobenosť

O reforme hovorí dokument pod názvom Moderné a úspešné Slovensko, ktorý zverejnilo Ministerstvo financií. Potrebu reformy samospráv zdôvodňujú súčasnou rozdrobenosťou a z toho vyplývajúcou neefektívnou správou a financovaním v prostredí samospráv. Cieľom reformy však nie je zlučovať obce, ale upraviť škálu kompetencií podľa veľkostných kategórií.

„Na základe novej alokácie kompetencií sa určia kategórie obcí, ktoré budú vykonávať rôzne škály kompetencií. Podľa toho sa nastaví aj financovanie. V prípade Bratislavy a Košíc bude aplikovaná len jedna úroveň riadenia, zrušia sa mestské časti,“ píšu autori plánu.

Priveľa obcí

Na Slovensku máme takmer 3 000 obcí. Niektoré z nich majú s výkonom kompetencií obrovské problémy, sú totiž také malé, že v nich nežije nik, kto by bol kompetentný kandidovať na starostu alebo poslancov. Prípadne o to nemajú záujem. Analytici hovoria o potrebe zlučovania či spájania obcí už dlhé roky, pričom dávajú za príklad severské krajiny, najmä komunálnu reformu v Dánsku.

Na návrh ministerstva financií hneď zareagovali predstavitelia samosprávy aj obyvatelia.

„Takže klasika – štát navrhuje naďalej ponechanie obcí s 10, 20 alebo 100 obyvateľmi, ale plánuje zrušiť mestské časti Bratislavy a Košíc. Pre informáciu, 92 percent samospráv má menej ako 3000 obyvateľov a samotná analýza hovorí, že najefektívnejší výkon je v počte obyvateľov 20 – 50-tisíc. Takže vlastne neurobiť žiadnu reformu samosprávy, ale dať si niekde čiarku. Ak by to tak naozaj bolo, vo voľbách v roku 2022 bude teda zaujímavý súboj starostov a starostiek Bratislavy a Košíc o pozíciu primátora mesta,“ myslí si starosta Rače Michal Drotován.

„Ja by som skôr navrhoval opak, teda zrušiť magistráty. Ale faktom je, že obecných samospráv je veľmi veľa. Neraz dve obce vedľa seba už majú svoje samosprávy,“ zaznelo v diskusii na sociálnych sieťach.

A čo si myslíte vy? Mali by sa zrušiť mestské časti alebo nie?

Potrebuje Bratislava 17 mestských častí?

NIE
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM