Nina Táborská Samospráva

Malé mestské časti Bratislavy i obce v kraji chcú tiež dotácie od BSK na opravu ciest

Vedenie Bratislavského samosprávneho kraja momentálne čaká na rozhodnutie poslancov, či sa priklonia podporiť hlavné mesto a poskytnúť mu dotáciu na opravu a rekonštrukciu ciest aj v tomto roku. V Zastupiteľstve silnie iniciatíva, aby dotácie išli aj na opravu ciest v správe malých MČ aj obcí.

Ilustračný obrázok k článku Malé mestské časti Bratislavy i obce v kraji chcú tiež dotácie od BSK na opravu ciest
Zdroj: TASR

Podpredseda BSK Martin Berta uviedol, že v súčasnosti ešte stále prebieha kontrola použitia minuloročnej miliónovej dotácie, ktorú kraj poskytol hlavnému mestu na rekonštrukciu zdevastovaných komunikácií.

„Pokiaľ táto kontrola ukáže, že dotácia sa použila v súlade s účelom, otvorí sa otázka, či bratislavskému magistrátu poskytneme dotáciu aj v tomto roku,“ povedal Berta.

„S iniciatívou musia však prísť poslanci, najprv musí byť kladné rozhodnutie komisií, dopravnej i dotačnej komisie a ak bude, nemám problém predložiť návrh na rokovanie zastupiteľstva,“ dodal Berta.

Na časť peňazí si nárokujú aj malé bratislavské mestské časti

Podľa návrhu, s ktorým prišli už na júnovom zastupiteľstve zástupcovia MsČ Bratislava-Lamač, by z miliónovej dotácie pre Bratislavu mal magistrát dostať 300-tisíc eur a mestské časti by si mali prerozdeliť 700-tisí eur.

Podľa podpredsedu BSK sa však prihlásili aj obce v kraji, ktoré nechcú, aby boli podporené len bratislavské mestské časti. Úrad BSK by preto mal predložiť návrh dotačnej schémy, vzorec, na základe ktorého by sa dotácie kraja rozdeľovali všetkým prijímateľom.

„Nech by bola akákoľvek suma, bolo by to podľa dohodnutého vzorca, bez politických hádok,“ vysvetlil starosta Lamača Peter Šramko.

Nedostatok finančných prostriedkov

Akékoľvek dotácie kraja na opravu a rekonštrukciu ciest však môžu v budúcnosti naraziť na nedostatok finančných prostriedkov.

BSK odhaduje, že ak parlament schváli novelu tzv. cestného zákona, príjem BSK sa v nasledujúcich štyroch rokoch zníži o 25 miliónov eur a každý ďalší rok o desať miliónov eur. Podľa novely zákona o dani z motorových vozidiel už táto daň nebude príjmom samosprávnych celkov, ale má patriť štátu.

Ten chce krajom kompenzovať straty zvýšením podielu na dani z príjmov fyzických osôb. BSK však upozorňuje, že zvýšenie sa bude odvíjať od súčasného prepočtu prerozdeľovania. Ten podľa BSK výrazne znevýhodňuje bratislavský VÚC.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM