Rôzne

Magistrát zanedbáva povinnosti pri zimnej údržbe,tvrdí Cyklokoalícia

Napriek opakovaným výzvam obyvateľov si mesto povinnosť udržovať v zime cesty, chodníky a cyklotrasy odhrnuté neplní. Tvrdí to občianske združenie Cyklokoalícia, ktoré mesto vyzýva k náprave.

Ilustračný obrázok k článku Magistrát zanedbáva povinnosti pri zimnej údržbe,tvrdí Cyklokoalícia
10
Galéria
Zdroj: Cyklokoalícia

Cyklotrasy patriace hlavnému mestu sú podľa Cyklokoalície dlhodobo nezjazdné a hrozí nebezpečenstvo ohrozenia zdravia a majetku.

Neodhrnuté cyklotrasy

„Dlhodobo neodhrnuté ostávajú hlavné mestské cyklotrasy ako napríklad na Trenčianskej či Košickej ulici. Magistrát údržbu realizuje tak, že sneh odhŕňa z pásu pre motorové vozidlá do cyklopruhu. Na rekonštruovanej Štúrovej ulici nielenže nie je odrhnutá vlajková cyklotrasa, ale ani chodníky, osobitne na priechodoch,“ informovalo združenie.

Ako podotýka, nevyčistené sú aj centrálne mestské priestory s veľkou frekvenciou chodcov a cyklistov, ako Kamenné námestie, Námestie SNP, Obchodná ulica či Hurbanovo námestie.

„Vyzývame magistrát, aby prestal diskriminovať chodcov a cyklistov a začal zimnú údržbu vykonávať pre všetky druhy dopravy v meste. Máme za to, že inak môže dochádzať k trestnému činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku,“ povedal prezident Cyklokoalície Dan Kollár.

Zimná údržba

Magistrát hlavného mesta uviedol, že jeho oddelenie správy komunikácií zabezpečuje, údržbu, opravy, čistenie a evidenciu prieťahov štátnych ciest, miestnych komunikácií I. a II. triedy, vrátane uličných vpustí, mostov, lávok pre peších a podchody, dopravného značenia a odpadkových košov.

„Mestská organizácia Správa telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ) vykonáva správu, údržbu a výstavbu hlavných cyklistických trás na území hlavného mesta. Problém s údržbou cyklotrás sme identifikovali až tento rok, pretože tohtoročná zima je náročnejšia na zimnú údržbu verejných priestranstiev, ako bola minulá zima,“ uviedla Iveta Kešeľáková z komunikačného oddelenia magistrátu.

STaRZ zabezpečuje údržbu cyklotrás podľa jej slov v obmedzenom režime, a to len od marca do novembra. „Hľadáme spoločné riešenie s našou mestskou organizáciou. Mesto sa ale rozhodlo, že v snahe zabezpečiť zimnú údržbu cyklotrás využije kapacity pracovníkov, ktorí sa starajú o bežnú zimnú údržbu ciest, chodníkov, priechodov pre chodcov a v prípade voľných kapacít budú dočisťovať aj cyklotrasy, ktoré sú v správe STaRZ,“ spresnila Kešeľáková. Už minulý týždeň sa podľa nej začalo pracovať na sprejazdnení cyklotrás ako Košická, Viedenská, Pribinova, Štúrova, Špitálska, Banskobystrická, Prokopa Veľkého, Dunajská, Ružinovská, Trenčianska.

Hlavné mesto vyzýva obyvateľov, aby v prípade, ak uvidia zľadovatený povrch vozovky alebo neodhrnutý chodník či cyklotrasu, to nahlásili na mestskom dispečingu dispecing@bratislava.sk alebo na telefónnom čísle 02/59 356 761.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM