Tomáš Stupavský Rôzne

Ľudia si garáže v areáli Bratislavského hradu neželajú. Archeologické náleziská by mali ostať podľa pamiatkarov chránené

Výstavbu garáži na významom historickom území si veľa ľudí nepraje a preto vznikla petícia, ktorú už podpísalo vyše päť tisíc ľudí. Otvorený list bol adresovaný novému predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia si garáže v areáli Bratislavského hradu neželajú. Archeologické náleziská by mali ostať podľa pamiatkarov chránené
Zdroj: TASR

Nielen Bratislavčania, ale aj aktívni občania z celého Slovenska vyzývajú na záchranu unikátnych archeologických pamiatok z čias Rímskej ríše, ktoré ohrozuje plánovaná výstavba garáži v areáli Bratislavského hradu. Podľa navrhovaného projektu by na spomínanom mieste malo vzniknúť 222 parkovacích miest pre poslancov aj verejnosť.

Pamiatkari tvrdia, že v hradnom areáli sa nachádza najvýznamnejšia rímska stavba na keltskom území severne od Álp, ktorá je dokonca zahraničnými odborníkmi vysoko oceňovaná. Organizátori petície majú obavy, že kompetentní namiesto toho, aby sa snažili o sprístupnenie stavebnej pamiatky, podporia jej zánik.

„Z hodnotového hľadiska je prínos historických pamiatok pre Slovensko a Bratislavu významnejší ako garáže pod Hradom,“ tvrdí ružinovská poslankyňa Lucia Štasselová, ktorá sa takisto pod petíciu podpísala.

Staré múry sa zasypú

Občania ďalej v petícii žiadajú, aby bola vytvorená zvláštna komisia, ktorá preskúma, či dané stavebné riešenie korešponduje s kultúrno-historickými záujmami slovenskej odbornej a laickej verejnosti a podľa svojich zistení prerokuje s firmou, ktorá projekt realizuje, také zmeny, ktoré by tieto stavebné pamiatky zachránili pred zničením.

Projekt výstavby garáži zapríčiní, že sa časť starých múrov bude musieť zasypať. Tento krok odobrili aj pamiatkari, pretože tak dôjde k ich ochrane. Ďalšou zmenou bude aj posunutý vjazd do garáži, aby sa tak zachovalo 16,5 metra vysoké torzo jedného z múrov.

Podľa Soni Pötheovej z kancelárie Národnej rady nový predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer) má záujem problematiku okolo výstavby garáži čo najskôr vyriešiť, ale najprv sa musí s celou situáciou dopodrobna oboznámiť.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM