Aktualizované KAW Správy Samospráva

Letná atrakcia Bratislavy: Na nábreží stavajú obrovské vyhliadkové kolo

Staré Mesto tlačilo na prevádzkovateľa, aby jazda na vyhliadkovom kole nebola príliš drahá.

Ilustračný obrázok k článku Letná atrakcia Bratislavy: Na nábreží stavajú obrovské vyhliadkové kolo
2
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Už ho stavajú! Reč je o obrovskom vyhliadkovom kole, ktoré by malo až do 30. septembra ozvláštňovať nábrežie neďaleko Reduty a kaviarne Propeler.

Letná atrakcia

Okolo veľkého kolesa sa na sociálnej sieti rozbehla okamžite búrlivá diskusia. Časť Bratislavčanom je pobúrená, časť sa teší, že pribudla nová letná atrakcia.

Staré Mesto vyhlásilo ešte v marci tohto roka anketu ohľadom sezónneho oživenia Rázusoveho nábrežia. Otázkou číslo jedna znela, či by sa ľuďom páčilo, aby sa lete na nábreží konali kultúrne akcie. Druhá otázka znela, či si ľudia želajú, aby na nábreží stálo veľké vyhliadkové kolo. Až 63,3 % hlasujúcich v ankete odpovedalo kladne, 36,7 % hlasujúcich bolo proti kolesu. Bratislava24 o tom informoval hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Mestská časť teda spomínanej atrakcii dala zelenú. Zároveň však tlačili na prevádzkovateľa, aby jazda na vyhliadkovom kole nebola príliš drahá. Bude teda stáť na osobu 6,50 eur.

„Prevádzkovateľ atrakcie zaplatí mestskej časti daň zo zaujatia verejného priestranstva. Staré Mesto teda bude mať z tejto atrakcie príjem, ktorý použije na zveľadenie zelene,“ doplnil Števove.

Vyhliadkové kolo bude na Vajanského nábreží v prevádzke od 4. júla do 30. septembra.

Rozhorčení pamiatkari

Keďže ide o dočasné zariadenie, Krajský pamiatkový úrad Bratislava sa na povoľovacom procese nezúčastnil. Práve jemu sa však umiestnenie vyhliadkového kolesa nepozdáva, negatívne podľa neho zasahuje do chránených líniových pohľadov z petržalskej strany na historickú zástavbu pamiatkových území Bratislavy.

„Zasahuje do pohľadov na významné historické dominanty Bratislavy, ako sú objekt Reduty jednej strany a zároveň pri vyústení Korza vzniká vizuálna aj fyzická bariéra smerom na Dunaj a Sad Janka Kráľa,“ zhodnotil riaditeľ KPÚ Bratislava Ján Mackovič. Podľa názoru pamiatkarov má „ľudová technická zábava“ v Bratislave svoje tradičné miesto, a to v Petržalke na Tyršovom nábreží, teda na mieste bývalého Lunaparku.

Mestská časť neoslovila počas príprav umiestnenia vyhliadkového kola na konzultáciu ani hlavné mesto, čo potvrdila hovorkyňa bratislavského magistrátu Katarína Rajčanová. „Nábrežie je v správe mestskej časti Staré Mesto, jeho vízie či budúce podoby by mali vychádzať z promenádneho charakteru tohto priestoru,“ povedala Rajčanová.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM