Adriana Banásová Kultúra

Legendárny Pán prsteňov zavíta po prvýkrát do Bratislavy

Pán prsteňov - Spoločenstvo prsteňa (Lord Of The Rings - Fellowahip Of The Ring) sa 20. júna budúceho roku predstaví slovenským divákom v bratislavskej Incheba Expo aréne.

Ilustračný obrázok k článku Legendárny Pán prsteňov zavíta po prvýkrát do Bratislavy
Zdroj: TASR

Legenda o prsteni znovu ožíva, tentokrát v unikátnom filmovom predstavení na gigantickom filmovom plátne za sprievodu 250-členného symfonického orchestra, 100-členného zboru a zahraničných sólistov.

Slovenské publikum s napätím očakávalo premiéru tohto veľkofilmu storočia, ktorá bola 10. januára 2002. Neuveriteľná návštevnosť vtedy dosiahla rekordné číslo 218 tisíc divákov. Teraz majú diváci po prvýkrát možnosť vidieť toto majstrovské dielo v HD kvalite na ploche 150 m2, v pôvodnom znení so slovenskými titulkami. Jedinečné spojenie veľkolepej projekcie so živým hudobným sprievodom sľubuje fantastický zážitok.

Skladateľ Howard Shore privádza Tolkienove literárne predstavy k životu vďaka svojej hudbe k filmu Pán prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa, ktorá získala ako ceny Akadémie, tak i cenu Grammy. Shoreova hudba vyjadruje film Petera Jacksona v podobe ohromného symfonického diela.

Hudba Pána prsteňov sa radí medzi tie najkomplexnejšie a najúplnejšie diela na poli filmovej hudby. Shoreova hudba zachytáva nielen rozsiahle emócie, ktoré je možné vo filme nájsť, ohromné výhľady a dlhé cesty, ale zároveň pripomína samotnú konštrukciu Stredozeme od Tolkiena. Štýly a nástroje z rôznych kútov sveta poskytujú jednotlivým prvkom Tolkienovho sveta unikátnu hudobnú stopu.

Veľký rozsah hudby vyžaduje symfonický orchester, zmiešaný zbor, chlapčenský zbor a inštrumentálnych a vokálnych sólistov spievajúcich v Tolkienových jazykoch Quenya, Sindarin, Khuzdul, Adunaic, Čiernej reči Mordoru, ale samozrejme aj v angličtine. Shoreovo skladanie ráta so zemitým a pevným tónom, ktorý sa opiera o robustné orchestrálne štruktúry a líniu, ktorá je jednak plynulá a taktiež je zbavená nadbytočného zdobenia.

Ako hovorí Howard Shore: „Moja prvá hudba k trilógii Pán prsteňov, ku Spoločenstvu Prsteňa, bola začiatkom mojej cesty do Tolkienovho sveta a vždy budem mať k tejto hudbe a samotnému zážitku zvláštny vzťah.“

Vstupenky sú v predpredaji na webovej stránke xl.sk. Informáciu pre TASR poskytli zástupcovia XL promotion.

Prečítajte si tiež: Viac kultúry na Silvestra? Navštívte divadlo! Pozrite si, kam ešte dostanete kúpiť na poslednú chvíľu lístok

ilustračná foto – na fotografii Howard Shore

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM