Adriana Banásová Kultúra

Viac kultúry na Silvestra? Navštívte divadlo! Pozrite si, kam ešte dostanete kúpiť na poslednú chvíľu lístok

Pokiaľ patríte medzi spoločenské tvory no máli sa vám len „vyzvŕtať sa“ v podnikoch, vyhľadajte iný druh zábavy. Divadelné dosky ponúkajú aj počas posledného dňa v roku predstavenia, ktoré vás zdvihnú zo stoličiek.

Ilustračný obrázok k článku Viac kultúry na Silvestra? Navštívte divadlo! Pozrite si, kam ešte dostanete kúpiť na poslednú chvíľu lístok
Zdroj: TASR

Ak ste sa rozhodli stráviť Silvestra v živej spoločnosti hercov či spevákov, poponáhľajte sa. Väčšina miest na predstavenia je už takmer vypredaných. Prinášame vám prehľad divadelných podujatí, ktoré sa 31. decembra uskutočnia a aj tie, na ktoré ešte kúpite lístok.

Sluha dvoch šéfov

Obľúbené divadlo Nová scéne hrá v posledný deň v roku bláznivú komédiu Sluha dvoch šéfov. Ako uvádza divadlo na svojej oficiálnej stránke, ide o najväčší divadelný hit súčasnej Európy na motív Goldoniho hry Sluha dvoch pánov. Drzé a zábavné spracovanie v réžií Svetozára Sprušanského je však už na Silvestra bohužiaľ vypredané.

Reprízu komédie si môžete znovu pozrieť 23. januára o 19– tej hodine.

Silvestrovský koncert opery a baletu

Silvestrovský koncert sa stal už tradíciou, vďaka ktorej máte možnosť vypočuť si operné melódie zo známych operných diel v podaní sólistov SND. Prvá divadelná scéna ponúkne divákom žánrové spestrenie v podobe hudobno-tanečných vstupov s ukážkami tvorby baletného súboru SND. Umelcov bude sprevádzať „partner“ koncertu a to Symfonický orchester Slovenského rozhlasu.

Podujatie sa uskutoční okrem toho v identickej podobe v dvoch silvestrovských termínoch a to popoludňajšom o 16-tej a večernom o 19-tej hodine. Počas oboch predstavení zaznejú úryvky z opier a baletné čísla z diel Gioacchina Rossiniho, Gaetana Donizettiho, Piotra Iľjiča Čajkovského, Jacqua Offenbacha, Charlesa Gounoda.

Divákom ponúknu umelecký zážitok sólisti opery Eva Hornyáková, Denisa Hamarová, Tomáš Juhás a Peter Kellner a sólisti baletu Romina Kołodziej, Artemyj Pyzhov, Erina Akatsuka a Yuki Kaminaka. Dirigentskej taktovky sa ujme Mário Košík.

O obe predstavenia je veľký záujem, miesta na sedenie však ešte dostanete kúpiť. Poobedné predstavenie, konajúce sa o 16-tej v priestoroch SND má podľa oficiálnej stránky divadla voľných už len približne 18 miest, večerné predstavenie o 19-tej je na tom s miestami ešte o čosi lepšie. Každopádne – poponáhľajte sa.

Rybárik kráľovský

V štúdiu L+S ponúknu herecké osobnosti Emília Vášaryová, Milan Kňažko a Milan Lasica divákom jedinečnú komédiu, ktorá je v spôsobe humoru sokratovská, múdra, ale aj plná paradoxov, iskrenia ducha, krutého sarkazmu, hravej irónie a toto všetko vyvažuje až sentimentálnou láskavosťou a zhovievavosťou ku každodenným slabostiam človeka…

Hra z pera autora Williama Douglasa Home-a je na 31. dcembra už vypredaná. Komédiu si však môžete pozrieť opäť v repríze a to 18. januára o 19-tej.

Barbier zo Sevilly – Gioacchino Rossini

Operná scéna SND sa snaží všímať si predovšetkým kompozičné majstrovstvo Rossiniho. Skladateľ v ňom s neopakovateľnou ľahkosťou „mieša“ talianske bel canto so svojou geniálnou invenciou a s neopakovateľným zmyslom pre humor…

Komická opera v dvoch dejstvách prinesie divákom senzačný zážitok a to nie len pre samotné bravúrne hudobné dielo, ale aj pre hlavných protagonistov silvestrovského predstavenia. V úlohe Rosiny sa predstaví Štěpánka Pučálková, Almavivu stvárni Anton Rositskiy a Bartola Jozef Benci.

Na predstavenie je k dispozícii ešte niekoľko voľných miest, takže nepremeškajte šancu uvidieť veselé hudobné dielo.

Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch

Veselohra Jána Palárika o zmierení, dobrodružstve, hrách lásky a náhody. Základ hry tvorí poukázanie na toleranciu medzi Slovákmi Maďarmi a rozdielmi medzi spoločenskými vrstvami. Zmierenie však nie je iba podaním si rúk znepriatelených strán, ale aj zmierením sa so svojimi vlastnými predsudkami.

Hrajú Petra Vajdová, Marián Geišberg, František Kovár a ďalší.

Silvestrovská hra Slovenského národného divadla je už momentálne vypredaná. Ďalšie predstavenia sú naplánované v januári, o voľných miestach sa treba informovať v pokladnici SND.

Antigona v New Yorku

Nová budova SND ponúkne na Silvestra milovníkom divadla hru Janusza Glowackiho Antigona v New Yorku. Predstavenie je miestami trpkastým, miestami veľmi humorným, vo výsledku teda tragikomickým zobrazením sveta, kde platia vlastné pravidlá a kde cena za slobodu je vyššia. Dve a trištvrte hodinové predstavenie v réžii Emila Horvátha stvárnia herci Robert Roth, Táňa Pauhofová či Branislav Bystriansky. Od 18-tej na vás čaká veľký kultúrny zážitok.

Predstavenie je na Silvestra vypredané, o ďalších reprízach je potrebné sa informovať v pokladnici SND.

Berliner Phliharmoniker: BERLIN GALA

Divadlo Aréna prichádza s rafinovanou možnosťou, ako si vychutnať live koncert zo Silvestrovského koncertu Berlínskej filharmónie a to v podobe priameho prenosu. Nádherný program sa uskutoční pod taktovkou dirigenta Sira Simona. Zaznejú diela Saint-Saënsa, Masseneta, Ravela či Poulenca.

Premietanie sa uskutoční o 17-tej v priestoroch divadla Aréna. Ako uvádza oficiálna stránka divadla, v predaji je posledných približne 45 lístkov.

Prečítajte si tiež: Silvestrovské oslavy budú v Bratislave tento rok po novom! Vo swingovom duchu a s veľkou tanečnou párty

ilustračná foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM