Rôzne Správy

KU.BA navrhuje stopnúť prípravu mestskej koncepcie rozvoja kultúry

Podľa zástupcov platformy Kultúrna Bratislava magistrát hlavného mesta organizačne i metodicky nezvláda prípravu strategického dokumentu na rozvoj kultúry.

Ilustračný obrázok k článku KU.BA navrhuje stopnúť prípravu mestskej koncepcie rozvoja kultúry
Zdroj: ephoto.sk

Príprava mestskej koncepcie rozvoja kultúry, kultúrneho a kreatívneho priemyslu by sa mala zastaviť. Myslia si to zástupcovia platformy Kultúrna Bratislava (KU.BA), ktorí sú presvedčení, že magistrát hlavného mesta organizačne i metodicky nezvláda prípravu strategického dokumentu.

"Hoci si plne uvedomujeme, že hlavné mesto nevyhnutne potrebuje kultúrnu politiku, zodpovedajúcu dynamickým požiadavkám a potrebám európskej metropoly 21. storočia, sme presvedčení, že doterajší proces tvorby koncepcie neposkytuje ani minimálnu nádej, že sa k takémuto dokumentu Bratislava dopracuje,“ uviedol Bohdan Smieška, zastupujúci platformu.

Ako dodal, stanovisko odráža názor 30 aktériek a aktérov bratislavskej kultúrnej scény, zastupujúcich rôznorodé kultúrne a umelecké subjekty, odvetvia kreatívneho priemyslu a univerzitné prostredie.

Čo navrhuje KU.BA

„Magistrátu navrhujeme, aby sa vrátil k úlohe, ktorú si dosiaľ nesplnil – na základe odbornej verejnej diskusie vytvoriť záväzný východiskový dokument, ktorý stanoví základné hodnoty, princípy a ciele mesta v oblasti kultúry,“ uviedol Smieška.

Od tohto dokumentu by sa podľa neho mal odvíjať odborne konzultovaný výber primeranej metodiky, prostredníctvom ktorej bude možné vytvoriť proces tvorby koncepcie rozvoja kultúry, umenia a kreatívneho priemyslu, umožňujúci zmobilizovať široký vedomostný a tvorivý potenciál v Bratislave.

Reakcia magistrátu

Hlavné mesto v reakcii upozornilo, že o tvorbe koncepcie rozhodli mestskí poslanci a spolu s magistrátom ju pripravujú mnohí aktéri kultúrneho života v metropole SR. „Považujeme za prospešné a teší nás, že zástupcovia kultúrnej obce, akou je i KU.BA, prejavujú záujem participovať na príprave a tvorbe mestskej koncepcie,“ uviedla Veronika Šafáriková z oddelenia marketingu a komunikácie bratislavského magistrátu.

Súčasný postoj a názor platformy hlavné mesto mrzí, v tvorbe koncepcie však bude pokračovať. „Aj napriek názorovým rozdielom pri tvorbe koncepcie naďalej vítame spoluprácu s KU.BA, ako aj s ďalšími zástupcami kultúry v Bratislave, vrátane konkrétnych pripomienok a návrhov,“ uistila Šafáriková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM