Správy

Kraj zatepľuje školy a domovy sociálnych služieb. Očakáva 30 percentnú úsporu

Desať budov, ktoré má vo svojom vlastníctve Bratislavský kraj v týchto dňoch prechádzajú procesom zatepľovania, čím sa ušetria náklady na energiách o cca 30 percent. Ide o sedem stredných škôl a tri objekty v rámci jedného domova sociálnych služieb.

Ilustračný obrázok k článku Kraj zatepľuje školy a domovy sociálnych služieb. Očakáva 30 percentnú úsporu
Zdroj: Dnes24.sk

Celkové náklady na opravu budov predstavujú takmer 5 miliónov eur. V rámci dnešného kontrolného dňa boli riaditeľ Úradu BSK Valerián Potičný, riaditeľ Odboru investičných činnosti, správy majetku a verejného obstarávania BSK Ján Keselý a krajský poslanec Eduard Demel skontrolovať priebeh rekonštrukčných prác na troch rekonštruovaných školách.
„Ide o činnosti, ktoré majú najväčší dopad na úsporu tepelnej energie, to znamená zateplenie, opravu strechy, výmenu okien a hydraulickú reguláciu kúrenia vnútorných rozvodov. Je to spolufinancované Európskou bankou pre obnovu a rozvoj v rámci programu MunSEFF, ktorý pokiaľ dokážeme dosiahnuť 30-percentnú úsporu nákladov na vykurovanie, tak nám bude preplácať z úveru 15 percent prostredníctvom grantov,“ priblížil riaditeľ Odboru investičných činnosti, správy majetku a verejného obstarávania BSK Ján Keselý. Rekonštrukčné práce na všetkých budovách by mali byť ukončené najneskôr do polovice októbra.

„Tieto budovy majú 30 a viac rokov a nikdy neboli rekonštruované. Pedagógovia a študenti si zaslúžia, aby tieto priestory boli oveľa lepšie a kvalitnejšie. Na druhej strane finančné prostriedky, ktoré preinvestujeme do našich zariadení, slúžia na znižovanie energetickej náročnosti. To znamená, že sa nám časť týchto finančných prostriedkov vráti a ostane viac peňazí na rozvoj a pre ľudí,“ zdôraznil riaditeľ Úradu BSK Valerián Potičný.

Ako zároveň doplnil, je vytvorená pracovná skupina zložená z poslancov kraja, ktorá tvorí takzvanú optimalizačnú sieť školských zariadení, ktoré sú v gescii BSK a do konca roka by mali byť prvé výsledky, akým spôsobom budú krajské školské zariadenia fungovať.

Do zrekonštruovaných škôl sa tak vrátia študenti SPŠ elektrotechnickej na Hálovej v Bratislave, SOŠ záhradníckej v Malinove, SOŠ vinársko-ovocinárskej v Modre, SOŠ Svätoplukova ale aj študenti SOŠ hotelových služieb a obchodu na Pántoch, SOŠ dopravnej na Kvačalovej a zrekonštruovaný bude aj internát SOŠ automobilovej na Saratovskej. Energetická náročnosť bude znížená aj na troch objektoch DSS pre deti a rehabilitačné stredisko ROSA na Dúbravskej ceste 1 v Bratislave.

„Finančné náklady pre školský internát budú v novom školskom roku nižšie, v rámci energetického projektu vychádza úspora na cca 30 percent. Je to značná finančná položka, ktorá pomôže našej škole a ušetrené peniaze môžeme použiť na iné aktivity, na rozvoj výchovno-vzdelávacieho procesu,“ uviedla riaditeľka SOŠ hotelových služieb a obchodu na Pántoch Mária Katreniaková. Ako zároveň dodala, 30-percentná energetická úspora predstavuje pre nich cca 15 tisíc eur ročne.

„Naši študenti, aj my s nimi, sa tešíme, že konečne po 31 rokoch získa naša škola úplne nový odev. Doteraz sme robili všetko preto, aby sme mali krásne interiéry, perfektne vybavené, čo sa aj stalo, ale exteriéry nejakým spôsobom stále zaostávali. Takže teraz úplne nová fasáda, nové vymenené okná, dokončená strecha, vyregulovanie kúrenia, takže predpokladáme, že nám v lete bude omnoho chladnejšie a v zime omnoho teplejšie,“ povedala riaditeľka SPŠ elektrotechnickej na Hálovej Iveta Šafránková.

Rekonštrukcii školy sa teší aj riaditeľka SOŠ dopravnej na Kvačalovej ulici Eva Kozová. Budova tejto školy má takmer 80 rokov a pri ročných nákladoch cca 120.000 eur je 30-percentná úspora na energiách citeľná.

BSK využil možnosť z programu MunSEFF (Municipal Sustainable Energy Financing Facility) na zatepľovanie budov a v zmysle stratégie o znižovaní energetickej náročnosti začal s plošnou obnovou za takmer 5 miliónov eur.

Program MunSEFF je iniciatívou Európskej banky pre obnovu a rozvoj a Európskej komisie na podporu a rozvoj financovania obcí a ich spoločností na Slovensku. Cieľom programu MunSEFF a aj BSK je dosiahnuť minimálne 30% úsporu energií v uvedených budovách.

V rokoch 2010 až 2014 boli na 45 župných budovách zrealizované rôzne stavebno-technické úpravy v celkovej investícií 5,5 miliónov eur, ktoré boli zamerané na zvyšovanie energetickej efektivity budov a modernizáciu technológie vykurovacích systémov.

Desať budov, ktoré má vo svojom vlastníctve Bratislavský kraj v týchto dňoch prechádzajú procesom zatepľovania, čím sa ušetria náklady na energiách o cca 30 percent. Ide o sedem stredných škôl a tri objekty v rámci jedného domova sociálnych služieb.

Foto:Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM