Správy

Kraj rieši k obchvatu Pezinka tender na projekt, v prípade Rohožníka čaká na ÚVO

Možnosti riešenia každej etapy a najefektívnejší model posúdia dopravní odborníci.

Ilustračný obrázok k článku Kraj rieši k obchvatu Pezinka tender na projekt, v prípade Rohožníka čaká na ÚVO
Zdroj: TASR

Projektová dokumentácia k obchvatu Pezinka a Modry by mala byť hotová do polovice aktuálneho volebného obdobia VÚC. Odhadol to riaditeľ odboru dopravy Úradu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Michal Halabica.

Dvojpruh, štvorpruh alebo striedavý trojpruh?

„Projekt určí, ako budeme postupovať, preto nie je možné ani v tejto chvíli presnejšie odhadnúť celkové náklady na výstavbu," uviedol. V tejto súvislosti upozornil i na to, že celá výstavba od križovatky Triblavina po Grinavu, s obchvatom Pezinka až za Modru, je rozdelená na viacero častí.

Možnosti riešenia každej etapy a najefektívnejší model posúdia dopravní odborníci. „Štúdia určí presné technické riešenie, odpovie na otázku, či to bude dvojpruh, štvorpruh, alebo napríklad striedavý trojpruh, ale aj na to, koľko križovatiek bude mať obchvat a kde budú," objasnil Halabica.

Kraj už podľa podpredsedníčky Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Alžbety Ožvaldovej pripravuje vyhlásenie verejného obstarávania na zhotoviteľa projektovej dokumentácie. „Odhadované náklady na projekt sú cca 500-tisíc eur,“ informovala. Naznačila, že prostriedky by malo zastupiteľstvo vyčleniť formou zmeny rozpočtu. „Dôležité pre nás je, že už musíme konať, už sa o tom nesmie len hovoriť,“ dodala.

Modernizácia medzi Rohožníkom a Malackami

V inej fáze je pripravovaná modernizácia cesty medzi Rohožníkom a Malackami. Tá sa mala pôvodne začať na jar tohto roka. „Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) v súčasnosti preveruje celý tender,“ informoval Halabica. „Ak súťaž odobrí, môžeme podpísať zmluvu so zhotoviteľom stavby a začať realizáciu v letnom stavebnom období. Ak nie, budeme musieť postupovať podľa odporúčaní ÚVO,“ vysvetlil Halabica.

Cieľom rekonštrukcie súčasnej cesty III. triedy medzi Rohožníkom a Malackami je vytvorenie širšej, bezpečnejšej a odolnejšej cesty voči frekventovanej premávke nákladnej dopravy. Po oprave by sa mala zmeniť klasifikácia komunikácie na cestu II. triedy. Náklady na výstavbu odhadli na vyše 8,7 milióna eur bez DPH. Súťaž vygenerovala ponuky s cenou o viac ako 1,5 milióna eur nižšou. Kraj získal na realizáciu projektu eurofondy.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM