Kultúra

Koncerty Rómeo a Júlia videlo už viac ako šesťtisíc stredoškolákov z Bratislavského kraja

Kultúrno-vzdelávacie predstavenia prinesú spojenie symfonickej hudby a činoherného slova, prezentované na báze stredoškolskej učebnej látky William Shakespeare (1564 – 1616) Romeo a Júlia.

Ilustračný obrázok k článku Koncerty Rómeo a Júlia videlo už viac ako šesťtisíc stredoškolákov z Bratislavského kraja
Zdroj: Dnes24.sk

Druhá fáza výchovno-vzdelávacích koncertov Romeo a Júlia autorského projektu „Harmónia sfér, Shakespeare-Prokofiev/Romeo a Júlia" pokračuje v mesiaci marec piatimi moderovanými predstaveniami.

„Ide o unikátny kultúrno-vzdelávací projekt, ktorý ukazuje, že aj spojenie vážnej hudby a literatúry dokáže zaujať mladých ľudí. Predstavenia doteraz videlo 6-tisíc stredoškolákov z Bratislavského kraja,“ vyjadril sa k projektu bratislavský župan Pavol Frešo.

Bratislavský samosprávny kraj spolu s bratislavským konzervatóriom a Centrom pre filantropiu pripravili v jarnej časti kultúrno-vzdelávacieho podujatia Shakespeare-Prokofiev/Romeo a Júlia ďalšie predstavenia, ktoré opäť ukážu, že aj kultúra môže byť pre mládež zrozumiteľná, ak sa podá zaujímavých spôsobom.

Kultúrno-vzdelávacie predstavenia

Sériu jarných koncertov organizátori otvorili dnes tromi predstaveniami. Zajtra 2. marca sa budú koncerty konať v čase o 9:00 a o 11:30 v priestoroch Koncertného štúdia 1 v budove Slovenského rozhlasu. Určené sú pre žiakov stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja a pre žiakov druhého stupňa základnej školy.

Cieľom projektu je vzbudiť u žiakov záujem o vysoké umenie, divadlo a symfonickú hudbu, sprostredkovať kontakt so zlatým fondom svetovej literatúry a hudby a vychovať budúcu generáciu návštevníkov koncertných sál a divadiel.

Kultúrno-vzdelávacie predstavenia prinesú spojenie symfonickej hudby a činoherného slova, prezentované na báze stredoškolskej učebnej látky William Shakespeare (1564 – 1616) Romeo a Júlia. Študenti tak spoznajú nielen odborný výklad literárneho diela, ale prostredníctvom výberu symfonickej hudby k baletu Romeo a Júlia hudobného skladateľa Sergeja Prokofieva sa zoznámia s transformáciou príbehu do hudby samotnej.

Na podujatí sa predstaví 90-členný orchester Slovenského rozhlasu pod dirigentskou taktovkou Antona Popoviča, herci z Divadla Astorka – Róbert Jakab a Marián Miezga, ako aj Marián Prevendarčík, Martin Hronský, Sava Popovič a študenti hudobno–dramatického odboru Konzervatória v Bratislave. Moderátormi podujatí budú Adela Banášová a Peter Novák –Šarkan.

Organizátorom podujatia je nezisková organizácia Centrum pre Filantropiu a spoluorganizátorom Bratislavský samosprávny kraj. Záštitu na projektom aj tento raz prebralo Ministerstvo kultúry SR a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Čítajte tiež: Malokarpatská knižnica pripravila podujatia pre všetky vekové kategórie

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM