Roland Kyška Správy

Komentár: Pozor, aby sa nám z Bratislavy nestala PPPratislava

V najbližších rokoch čakajú našu metropolu zrejme hneď dva PPP projekty. Stavať by sa mala nová nemocnica, aj obchvat Bratislavy. Našu ostražitosť by nemal oslabiť fakt, že aj jedno, aj druhé mesto nevyhnutne potrebuje.

Ilustračný obrázok k článku Komentár: Pozor, aby sa nám z Bratislavy nestala PPPratislava
Zdroj: TASR

Slovensko nemá bohvieaké skúsenosti s projektmi verejno-súkromného partnerstva (PPP). Jedinou väčšou stavbou, postavenou v rámci PPP je úsek rýchlostnej cesty medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami. Akási pachuť po týchto PPP pokusoch ale ostáva. Keď Radičová vláda chcela siahnuť na niektoré už rozbehnuté projekty po predchodcoch, koncesionár zrazu štátu ponúkol 30-percentnú zľavu z ročnej platby.

Po nástupe súčasného Ficovho kabinetu sa hovorilo, že porovnaní s prvým obdobím Smer-SD ustúpil od svojich PPP plánov. A tu sa zrazu krátko po sebe objavili hneď dva a oba sa majú realizovať v hlavnom meste. Štát zverí súkromníkovi výstavbu novej nemocnice i obchvatu hlavného mesta. Vraj to urobí lacnejšie.

Prečítajte si tiež: Ministerstvo dopravy tvrdí, že obchvat Bratislavy lacnejšie postaví súkromník než štát

Nejde o príznak schizofrénie, aj napriek tomu, že to tvrdí ľavicový kabinet. Výhodou PPP projektov je, že sa nezarátavajú do verejného dlhu, aj keď v skutočnosti sa nimi štát zadlžuje. Navyše, na rozdiel od iných častí Slovenska, dostať eurofondy do (na miestne pomery) bohatej Bratislavy je takmer nemožné.

Nová nemocnica by mala stáť 250 miliónov eur a podľa dostupných informácií už dnes štát komunikuje ako s potenciálnymi staviteľmi s J&T Real Estate, Pentou, Skanskou či Angelom. Stavba nultého okruhu vyjde na zhruba poldruha miliardy eur. A zlet žralokov sa dá očakávať aj tu. Žiaden z nich pochopiteľne do kšeftov so štátom nejde ako filantrop.

Prečítajte si tiež: Bratislava bude mať novú nemocnicu. Ministerstvo zdravotníctva už vypísalo tender

Aj preto bude nanajvýš dôležité pozerať sa na prsty jedným i druhým. Rizík v oboch projektoch je viac než dosť. Ako upozornil týždenník Trend, v prípade novej bratislavskej nemocnice stále nie sú jasné podmienky, najmä či a koľko bude štát doplácať súkromníkovi za tzv. dostupnosť. Táto suma by sa mohla vyšplhať až na 178 miliónov eur. Počiatkov plán diaľničného obchvatu zas spochybňuje opozícia, nepozdáva sa jej cena viac ako 20 miliónov za kilometer cesty.

Problémom je, že oba projekty naše mesto potrebuje už dávno. Nemocničné budovy majú za sebou desaťročia fungovania a mnohé doslova dosluhujú. Situácia na cestách pomaly pripomína peklo a zhoršuje sa z mesiaca na mesiac. Ťažko v takejto chvíli, keď sa z oboch strán tlačia dva veľké problémy, nepodľahnúť tomu, aby sme čo i len trošičku privreli oči pri vidine ich riešenia. Každé poľavenie pozornosti však môže byť mimoriadne drahé. Pre nás i ďalšie generácie.

Prečítajte si tiež: Komora sestier je proti návrhu novej nemocnice v Bratislave

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM