Roland Kyška Samospráva

KOMENTÁR: Forrest Gump, Radoslav Števčík a ich bonboniéra

Poznáte tu filmovú scénu, keď Forrest Gump sedí na lavičke na zastávke autobusu a ponúka spolucestujúcej svoju bonboniéru? „Moja mama hovorievala: Život je ako bonboniéra, nikdy nevieš, čo ochutnáš,“ hovorí vo filme Forrest.

Ilustračný obrázok k článku KOMENTÁR: Forrest Gump, Radoslav Števčík a ich bonboniéra
Zdroj: Dnes24.sk

Presne 4 056 voličov v bratislavskom Starom Meste dalo v sobotu hlas Radoslavovi Števčíkovi. Rodák z Bojníc, dlhoročný šéfredaktor Bratislavských novín tak porazil veľmi tesne podpredsedu NOVA Gábora Grendela a naopak veľmi výrazne úradujúcu starostku Tatianu Rosovú. V nedeľu v Starom Meste svitlo ráno, riadne lialo a Staromešťania si z bonboniéry vybrali riadne kyslý cukrík.

„Pravica utrpela debakel. Dokonca v takej bašte, ako je Staré Mesto, nevyhral kandidát pravice, ale nezávislý kandidát s našou podporou,“ oznámil predpoludním premiér Fico.

Celé mestská časť je ešte stále polepená bilbordmi, v ktorých podporu R. Števčíkovi vyjadrujú Ján Budaj či Marta Černá. Medzi podporovateľmi na webovej stránke nového starostu nájdete mnoho známych Bratislavčanov – Milana Kňažka, Štefana Holčíka, Valéra Mikulu, Maroša Mačuhu – no ani slovko o Smere či akomkoľvek jeho predstaviteľovi.

V Starom Meste sa dlho predpokladalo, že kandidovať na post jeho starostu by mohol Martin Borguľa. Toho pred štyrmi rokmi porazila Rosová, debakel utrpel i v nedávnych voľbách do zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja. Možno aj preto napokon do súboja nešiel. Staromestské kaviarne boli ale plné konšpiračných rečí o jeho spojenectve so starostkou Rosovou. Veď počas leta spolu organizovali divadlo pre deti v Medickej záhrade a zlé jazyky hovorili, že si skutočne rozumejú nadštandardne. Hovoriť však o tom, že to mohlo uškodiť starostke, by bolo odvážne. Ona si dokázala škodiť efektívne aj sama.

Pravdou však je, že štyri tisícky voličov pravdepodobne ani len netušili, že volia kandidáta s podporou Smeru. Dnes sa dá len špekulovať, ako by to dopadlo, keby túto informáciu mali. Určite však po tejto skúsenosti budú musieť byť pozornejší, aké spojenectvá za ich chrbtami nový starosta potajme uzatvára.

Ak staromestské voľby niečo ukázali, tak len to, že voliť nezávislých kandidátov je niekedy ako tá povestná forrestová bonboniéra. Ostáva vám veriť, že to hnedé, čo si z nej vytiahnete, je fakt sladká čokoláda.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM