Tomáš Stupavský Hokej

Komentár: Bratislave "hrozí" ďalší hokejový šampionát. Budeme sa zase musieť hanbiť pred svetom?

Najprv nastáva obrovská radosť, no neskôr vytriezvenie z krásneho sna. Reč je o prevládajúcej eufórií z možnosti usporiadať opäť na Slovensku po ôsmich rokoch svetový hokejový šampionát. Je, ale v silách hlavného mesta aspoň na druhý pokus dokázať, že je hodné hostiť významnú akciu?

Ilustračný obrázok k článku Komentár: Bratislave "hrozí" ďalší hokejový šampionát. Budeme sa zase musieť hanbiť pred svetom?
Zdroj: TASR

V roku 2011 bolo v našej krajine toľko radosti. Prvýkrát dostalo Slovensko šancu zorganizovať hokejové majstrovstvá sveta. Turnaj sa odohral v dvoch najväčších mestách – v Košiciach a Bratislave. Návštevnosť bola vysoká, ale turisti odchádzali od nás so zmiešanými pocitmi.

V hlavnom meste sa pri tejto príležitosti inovovala napríklad bratislavská Slovnaft aréna do súčasnej podoby. Ďalej sa skrášľovali parky, námestia, po centre sa rozostavovali hokejové figuríny a na Hlavnú stanicu jazdili električky. Ale to bolo asi tak všetko.

Práve miesto nad Predstaničným námestím bolo, je a ešte nejakú dobu bude obrovským tŕňom v oku nielen Bratislavčanov, ale aj všetkých obyvateľov Slovenska.

No, ale vžime sa do kože hokejových fanúšikov, ktorí pricestujú do našej metropole kvôli športovým zážitkom plní očakávania, že smerujú do končín, kde sa všetko ligoce od novoty a moderny. Áno, skutočne toto ľudia od mesta, ktoré organizuje hokejové majstrovstvá sveta skutočne očakávajú. Ale čo by tu v momentálnom stave našli?

Ruku na srdce, nepríde vám zle, keď vkročíte na rozpadnuté nástupište Hlavnej stanice? Myslím si, že ľudia, ktorí navštívia Bratislavu po prvýkrát a rozhodnú sa pricestovať sem vlakom, si musia pripadať ako v sci-fi filme, keď sa im nejakým záhadným spôsobom podarilo cestovať naspäť v čase. Na prvý pohľad odpudzujúci a zapáchajúci priestor…

Prečítajte si tiež: Nové moderné lavičky na Hlavnej stanici neslúžia nikomu. Zničili ich vandali

Preto možno aj vďaka ohlásenej úspešnej kandidatúre a následnému očakávanému schváleniu zo strany Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) na májovom kongrese počas tohtoročného šampionátu v Prahe, sa kompetentní konečne rozhýbu a začnú konať.

Ako prezradil prezident SZĽH Igor Nemeček, pre MS sa opäť počíta s Bratislavou a Košicami. Úspech je už každopádne istý, keďže Švajčiarsko včera svoju kandidatúru stiahlo. A tak diváci u nás budú môcť opäť sledovať hokejovú elitu. Mesto má teda pred sebou novú ostrú výzvu. Nie len skrášliť mesto, čo vlastne aj nové vedenie sľubovala vo svojom predvolebnom programe, ale predovšetkým dôstojne prichystať vstupné brány do Bratislavy, ktorou určite Hlavná stanica je.

Prečítajte si tiež: Hokej: SR čakajú prípravy na MS 2019, Nemeček: Musí to byť tip-top

Podľa hovorkyne mesta Ivany Skokanovej kancelária primátora v najbližšej dobe zasadne so všetkými vrcholnými predstaviteľmi a začnú sa prípravy ako zveľadiť Bratislavu či už pre samotných obyvateľov, ale aj pred očami krajín, v ktorých je hokej rovnako populárny ako u nás.

Všetci dúfame, že sa im to podarí, ale jedna vec bude na tom stále smutná. Prečo sa u nás všetko rozbehne až na podnet organizácie nejakého reprezentatívneho podujatia? Rekonštruovať a inovovať by sa malo predovšetkým kvôli obyvateľom Bratislavy a celého Slovenska.

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2011: Zaspomínajte si na šampionát v Bratisl
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM