Rôzne

Komenského zbierka kníh poteší deti v nemocniciach aj detských domovoch

Deti z detských domov, nemocníc a sociálnych zariadení sa môžu tešiť na 1 928 kníh, 22 DVD s rozprávkami či CD s pesničkami pre najmenších.

Ilustračný obrázok k článku Komenského zbierka kníh poteší deti v nemocniciach aj detských domovoch
Zdroj: TASR

Pri príležitosti mesiaca knihy zozbierala Univerzita Komenského (UK) Bratislava v rámci celouniverzitnej Komenského zbierky kníh 1 928 kníh, 22 DVD s rozprávkami či CD s pesničkami pre najmenších. Informovala o tom vedúca oddelenia vzťahov s verejnosťou Andrea Földváryová.

Stovky kníh

„Zbierka prebiehala vo všetkých fakultných knižniciach UK od 13. do 24. marca. Najväčším podielom do zbierky prispela martinská Jesseniova lekárska fakulta s 588 vyzbieranými titulmi,“ spresnila Földváryová.

Podľa jej slov medzi vyzbieranými kúskami dominovali detské rozprávky a beletria pre mládež. Nechýbali ani encyklopédie, cudzojazyčná detská literatúra, pexesá či maľovanky. Komenského zbierku kníh spestrili aj disneyovky ako Pocahontas, Leví kráľ, Bambi, Popoluška, séria kníh Harry Potter i Pán prsteňov. Deti potešia aj i DVD s rozprávkami či CD s pesničkami.

Knihy darom

Medzi zariadeniami, do ktorých putovali vyzbierané knihy boli Domov sociálnych služieb pre deti a dospelých Sibírka, sociálna ubytovňa Fortuna, Domov sociálnych služieb pre deti a rehabilitačné stredisko Rosa či Detská fakultná nemocnica s poliklinikou na bratislavských Kramároch.

„Verím, že našich malých pacientov knihy potešia a počas hospitalizácie si v nich nájdu svojich rozprávkových hrdinov, s ktorými aspoň na chvíľu zabudnú na svoje ochorenie,“ ocenil význam a hodnotu zbierky generálny riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava Ladislav Kužela.

Komenského zbierka kníh 2017 nadviazala na pilotný projekt zbierky detskej literatúry, ktorý UK zorganizovala v roku 2011.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM