Samospráva

Kde sa Bratislavčania najviac „tlačia“? Otázku zodpovie infoportál hlavného mesta

Otvorené dáta hlavného mesta ukazujú, ktoré štvorcové kilometre sú najviac obývané.

Ilustračný obrázok k článku Kde sa Bratislavčania najviac „tlačia“? Otázku zodpovie infoportál hlavného mesta
Zdroj: TASR

V ktorej časti nášho mesta je hustota obyvateľstva najvyššia? Magistrát na svojom transparentnom portáli opendata.bratis­lava.sk začal zverejňovať údaje o počte obyvateľov s trvalým pobytom na každý kilometer štvorcový v hlavnom meste, ich pohlaví či veku.

Lepšie služby

Tieto dáta magistrát používa od minulého roka pri plánovaní dopravy či úprav verejných priestranstiev.

„Nechceme si ich však nechávať len pre seba a rozhodli sme sa údaje sprístupniť cez opendata portál. Veríme, že pomôžu odbornej verejnosti ako silný podklad pre rôzne analýzy. Ale rovnako využiteľné môžu byť napríklad aj na komerčné účely, ktoré majú v konečnom dôsledku zlepšiť kvalitu života v meste, pri rozhodovaní o umiestnení detských jaslí alebo domovov pre seniorov,“ informoval Bratislava24.sk hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

Dáta nie sú len odvodeným výpočtom podľa rozlohy jednotlivých mestských častí a počtu jej obyvateľov. „Ide o údaje za kilometrové štvorce, ktoré prezradia nielen koľko ľudí má na štvorcovom kilometri trvalé bydlisko, ale aké je ich pohlavie či ekonomická veková skupina (deti do 14 rokov, 15–64 rokov, seniori). Údaje sú zverejnené v intervalovom prevedení, aby nebola možná priama identifikácia obyvateľov,“ dodáva hovorca.

Petržalka a Karlova Ves

Analýza priestorových dát a hustoty osídlenia má svoje nezastupiteľné miesto v modernom urbanistickom plánovaní, na Slovensku však ide o prvé spracovanie a poskytnutie takýchto dát zo samosprávy. Jediným podobným projektom v minulosti bol projekt Štatistického úradu SR, ktorý vychádzal zo sčítania obyvateľov v roku 2011.

Kde sa najviac „tlačíme“?

Ohnísk je hneď niekoľko. Na sídliskách pozdĺž petržalskej radiály a smerom k Ovsišťu. Vo východnej časti mesta je to oblasť okolo Tehelného poľa, Nív, Ružovej doliny a Štrkovca. Medzi najhustejšie zaľudnené časti mesta patrí aj centrum Karlovej Vsi a severná časť Dúbravky.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM