Jakub Haršany Rôzne

Kaštieľ v Rusovciach pomaly chátra. Podarí sa ho ešte zachrániť?

Neogotický kaštieľ, ktorý sa nachádza v bratislavskej mestskej časti Rusovce, už roky chátra a je v dezolátnom stave. Dočkáme sa vôbec niekedy jeho obnovy?

Ilustračný obrázok k článku Kaštieľ v Rusovciach pomaly chátra. Podarí sa ho ešte zachrániť?
Zdroj: Facebook

Od roku 1995 je kaštieľ majetkom Úradu vlády SR. Ten ho plánoval prerobiť na reprezentatívne miesto pre zahraničné návštevy. Rekonštrukcia je však naďalej v nedohľadne.

Kedysi tu bol hrad

Dnešný vzhľad kaštieľa sa spája s rodom Zichyovcov, ktorý tu vládol od 17. storočia. Vtedy na mieste dnešného kaštieľa stál Rusovský hrad. V tej dobe však hrady strácali svoj význam, a tak bol prestavaný na neskororenesančný kaštieľ. V rokoch 1843 až 1850 ho Emanuel Zichy-Ferraris prestaval v neogotickom slo­hu.

Kaštieľ je postavený v tvare písmena U. Medzi dvoma krídlami sa nachádza čestné nádvorie. Budova má dve poschodia a fasáda je členená množstvom okien a balkónov. V jeho okolí sa taktiež nachádza krásna anglická záhrada.

Počas druhej svetovej vojny bol kaštieľ zničený. Obsadili ho nemeckí vojaci a neskôr aj sovietské vojsko. Po vojne došlo postupne k jeho devastácii. Od roku 1995 je kaštieľ v správe Úradu vlády SR a je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Rekonštrukcia sa plánuje už 26 rokov. Zatiaľ bezvýsledne.

Stále sa hľadá projektant

Momentálne stále prebieha verejné obstarávanie na zhotoviteľa projektu. Súťaž bola vyhlásená už v máji minulého roka, ale vláda termín ukončenia súťaže posunula a stále vyhodnocuje ponuky.

Presný termín vyhlásenia víťaza súťaže nie je známy. Kaštieľ sa teda aj naďalej rozpadáva, jeho priestory chátrajú a nikto nevie, či sa táto kultúrna pamiatka vôbec niekedy dočká obnovy.

Prečítajte si aj: Dlhoočakávané shakespearovské slávnosti už tento týždeň. Čo ešte ponúka Bratislava?

Kaštieľ Rusovce
8
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM