Rôzne

FOTO: Kaštieľ v Čunove obnovia, vznikne tam ekocentrum

Pri rekonštrukcii sa budú využívať technológie obnoviteľných zdrojov energie.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Kaštieľ v Čunove obnovia, vznikne tam ekocentrum
6
Galéria

Čunovský kaštieľ spolu s priľahlou záhradou a sýpkou prejde komplexnou pamiatkovou obnovou a výsledkom bude vznik ekocentra. Prvých návštevníkov privíta ekocentrum v lete 2022. Rekonštruovať ho bude Bratislavský samosprávny kraj (BSK), informovala jeho hovorkyňa Lucia Forman.

Nadnárodná funkcia

„V regióne absentuje takéto environmentálno-vzdelávacie centrum, ako aj podpora environmentálneho povedomia obyvateľov. Preto sme si vznik ekocentra vytýčili aj v Programovom vyhlásení BSK. Bude plniť nadnárodnú funkciu, stane sa hlavným ekoturistickým centrom regiónu,“ vyhlásil predseda BSK Juraj Droba.

Rozvíjať bude aj cezhraničnú spoluprácu v oblasti ochrany prírody, prírodného turizmu a ekoturistických služieb. Určené bude pre všetky vekové kategórie, odbornú, ako aj širokú verejnosť a zahraničných návštevníkov.

V národnej kultúrnej pamiatke vznikne interaktívna expozícia zameraná na prírodné dedičstvo regiónu (delta Dunaja, lužné lesy), spolu s tvorivými dielňami a multifunkčnou sálou. Proces verejného obstarávania pre výber zhotoviteľa stavebných prác sa už začal. Pri rekonštrukcii sa má využívať technológia obnoviteľných zdrojov energie.

Financovanie

Celkový rozpočet na prvú etapu budovania ekocentra je tri milióny 183-tisíc eur. Európsky fond regionálneho rozvoja poskytne 85 percent, desať percent štátny rozpočet SR a spolufinancovanie BSK je päť percent.

Do projektu je zapojená aj Štátna ochrana prírody SR, Daphne-Inštitút aplikovanej ekológie, národné praky Donau-Auen, Neusiedler See-Seewinkel a región Marchfeld (Rakúsko). Spolu s ich rozpočtami je celkový rozpočet vyše päť miliónov eur.

Revitalizácia záhrady za kaštieľom sa plánuje v druhej fáze. Zahŕňa napríklad vybudovanie biotopového jazierka, ale aj záchrannej stanice pre zranené živočíchy. O finančné prostriedky pre tento projekt požiadal BSK v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovensko – Maďarsko.

V poslednej fáze je naplánovaná rekonštrukcia sýpky, kde vznikne kultúrno-výstavný priestor. O externé zdroje EÚ na jej financovanie sa bude BSK uchádzať v novom programovom období po roku 2021.

Sýpka v Čunove
3
Galéria
Zdroj: MÚ Čunovo

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM