Kultúra

Karikaturisti na výstave upozorňujú na najväčšie výzvy 21. storočia

Pätnásť karikaturistov svojimi dielami upozorňuje na likvidáciu lesov, prílišný smog v mestách, topenie obrovských ľadovcov, množstvo automobilovej dopravy či sneženie v oblastiach pyramíd.

Ilustračný obrázok k článku Karikaturisti na výstave upozorňujú na najväčšie výzvy 21. storočia
Zdroj: TASR

Výstava Facing the Climate je príspevkom troch krajín k ochrane klímy a zlepšeniu životného prostredia. Je v Rakúskom kultúrnom fóre v Bratislave a autormi sú pätnásti karikaturisti zo Švédska, Rakúska a Slovenska.

„Ak budú teploty naďalej tak stúpať ako doteraz, skutočne sa stanú veľkým svetovým problémom. Vlani v Paríži zástupcovia 195 krajín diskutovali o klíme a je čas, aby sme ten akčný plán začali realizovať. Výstavou naznačujeme ako spojiť politické posolstvo s výtvarným umením, sú to ostré obrázky so všeobecným posolstvom. Rada otváram túto výstavu pred vaším predsedníctvom v Rade Európskej únie, kde bude v programe aj ochrana klímy,“ povedala na utorkovom (31. 5.) otvorení výstavy Helen Eduards, veľvyslankyňa Švédska pre Rakúsko, Slovensko a Slovinsko.

Vtipné výtvarné postrehy

Aj podľa veľvyslanca Rakúska na Slovensku Helfrieda Carla patrí globálna ochrana klímy medzi najväčšie výzvy 21. storočia. Potvrdzujú to i vtipné výtvarné postrehy na zamyslenie, ktoré varujú pred likvidáciou lesov, prílišným smogom v mestách, topením obrovských ľadovcov, množstvom automobilovej dopravy či snežením v oblastiach pyramíd.

Zo Slovenska sa do tohto medzinárodného projektu zapojili známi a dlhoroční autori kresleného humoru: Karol Čizmazia, Vojtech Krumpolec, Laco Torma, Bobo Pernecký a Kazo Kanala, ktorý bude vo výstavnom priestore viesť workshop na vtipné zobrazenie globálneho problému, akým klíma je.

Vo výbere diel je aj komiks, ale prevládajú výpovedné obrázky bez slov. Prispeli k tomu aj karikaturisti z Rakúska a Švédska. Výstavu už videli vo Viedni, v Bratislave potrvá do 30. júna.

Čítajte aj: Čo prinesie predsedníctvo? Päť mesiacov nebudú centrom Bratislavy premávať električky

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM