Nina Táborská Samospráva

Kandidát na primátora hlavného mesta Kňažko: Bratislava vyzerá ako chorý chrup

Na dnešnej tlačovej konferencii nezávislý kandidát na primátora Bratislavy Milan Kňažko predstavil svoj audit. V ňom pomenoval akútne i chronické problémy slovenskej metropoly a priblížil svoj pohľad na to, ako by sa dali riešiť. Podľa neho Bratislava nie je efektívne fungujúcim mestom.

Ilustračný obrázok k článku Kandidát na primátora hlavného mesta Kňažko: Bratislava vyzerá ako chorý chrup
Zdroj: TASR

Navyše tvrdí, že súčasné vedenie mesta sa nedostatočne venuje riešeniu problémov i rozvojovým projektom. Za najhoršie problémy považuje stav vo verejnej doprave, nedostatok parkovacích miest a záchytných parkovísk.

V oblasti regulácie výstavby podľa Kňažka neexistuje zadefinovanie strategického rozvoja mesta z dlhodobého hľadiska. Mesto podľa jeho slov nedostatočne chráni zelené plochy.

„Bratislava akoby sa len uspokojovala s neutešeným stavom,“ povedal Kňažko. Rezervy vidí v zapojení verejnosti do správy mesta. Kritizoval nominácie do vedenia mestských podnikov a organizácií. „Politické nominácie vytláča odbornosť,“ zdôraznil.

Fungujúca Bratislava

Opakovane prejavil nesúhlas so stavom, v ktorom sa mesto momentálne nachádza. Mesto podľa jeho názoru v súčasnosti pripomína chorý chrup.

Kňažko navrhol riešenia sformulované v desiatich tézach v materiáli s názvom Fungujúca Bratislava. Týkajú sa:

  • Legislatívneho postavenia Bratislavy
  • Financovania hlavného mesta
  • Statickej, verejnej a dynamickej dopravy i cyklodopravy
  • Regulácie zástavby a potierania čiernych stavieb
  • Ochrany zelených priestranstiev
  • Transparentnosti samosprávy i podpory mesta v sociálnej oblasti, kultúre a športe

Medzi jeho návrhy patrí napríklad novela zákona o hlavnom meste. Tá má nanovo definovať úlohy Bratislavy i jej postavenie. „Bratislava reprezentuje celé Slovensko, podľa toho budem aj žiadať peniaze pre hlavné mesto,“ zdôraznil Kňažko. Chce riešiť aj spor medzi registrom obyvateľstva a Štatistickým úradom SR.

„Tým, že ŠÚ SR vykazuje menší počet obyvateľov, dostáva Bratislava podstatne menej financií,“ upozornil Kňažko.

Central park v Bratislave

Kandidát na primátora chce presadiť dvojnásobnú sumu z rozpočtu mesta na opravu komunikácií, koncept tzv. kompletných ulíc zohľadňujúcich potreby chodcov a cyklistov. Kňažko chce okrem prísnej ochrany zelených plôch vytvárať aj nové.

„Budem presadzovať zriadenie mestského Central parku v časti Filiálka-Nové Mesto a lesopark Draždiak v Petržalke, chcem podporovať aj vznik vnútroblokových komunitných záhrad,“ vymenoval Kňažko.

Efektivitu riešenia problémov magistrátov i jednotlivých mestských častí chce vylepšiť aj výjazdovými rokovaniami mestského zastupiteľstva v jednotlivých mestských častiach.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM