Kultúra

Na Kamennom námestí vyrastie pavilón v tvare kocky. Nájdete v ňom zaujímavú výstavu

Viac než dvesto archívnych materiálov, medzi nimi fotografie, dokumenty a filmy, ako aj osobné spomienky ľudí vytvárajú príbeh o zrode nového poriadku v regióne a na celom kontinente.

Ilustračný obrázok k článku Na Kamennom námestí vyrastie pavilón v tvare kocky. Nájdete v ňom zaujímavú výstavu
3
Galéria

Na Kamennom námestí otvoria 4. júla plenérovú výstavu venovanú obnove Európy po 1. svetovej vojne. Expozícia, ktorú pripravila Európska sieť Pamäť a Solidarita (ENRS) v spolupráci s historikmi z niekoľkých krajín, je snahou o ucelený výklad búrlivého začiatku medzivojnového obdobia s osobitným dôrazom na dejiny strednej a východnej Európy.

Pavilón v tvare kocky

Viac než dvesto archívnych materiálov, medzi nimi fotografie, dokumenty a filmy, ako aj osobné spomienky ľudí z tohto obdobia vytvárajú príbeh o zrode nového poriadku v regióne a na celom kontinente. Výstava ukazuje nevšedný rozsah politických zmien, ku ktorým došlo v Európe v rokoch 1918 až 1923, ako aj ich vplyv na aktuálne medzinárodné vzťahy a súčasnú politiku národných pamätí rôznych národov a etník. Zohľadňuje tiež slovenskú perspektívu v časti venovanej súčasnému vnímaniu daného obdobia.

„Výstava je venovaná dôležitým udalostiam spred sto rokov. Pomáha nám porozumieť, prečo sú také dôležité pre pochopenie nielen 2. svetovej vojny, ale tiež súčasnej strednej a východnej Európy,“ hovorí Barbara Kirshenblatt-Gimblett, jedna z konzultantiek scenára výstavy.

Expozícia má formu bielo-strieborného pavilónu v tvare kocky s originálnou konštrukciou. Výstava, teda texty, archívne zábery a interaktívne prvky, sú umiestnené tak vo vnútri pavilónu, ako aj na vonkajších stenách. Využíva sa tiež zvukové pozadie a dobové filmy.

Sprievodný program

„Výstava rozpráva históriu vzniku nového politického poriadku. Použitím dvoch navzájom kontrastujúcich materiálov – pevnej ocele a jasného ľahkého materiálu – chcem ukázať zrážku a kontrast medzi starým a novým,“ vysvetľuje Andrzej Jaworski zo štúdia JAZ Architekci, zodpovedného za návrh expozície.

Bratislava je treťou zastávkou výstavy na trase po celej Európe. Predchádzajúce prezentácie sa konali minulý rok v Prahe a v Sarajeve.

Súčasťou výstavy bude aj sprievodný program, ktorý sa uskutoční 20. a 21. júla v priestoroch výstavy na Kamennom námestí. Program predstavia lektori z Centra Edukácie a Inovácií a ponúknu interaktívne hry súvisiace s témou výstavy, ktoré si budú môcť všetci záujemcovia vyskúšať.

Výstava na Kamennom námestí
3
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM