KAW Kultúra

Kam v Bratislave ZADARMO: Zaspomínajte na Mekyho, dajte si pohár vína a prejdite za železnú oponu

Už v piatok a po celý víkend máte mnoho možností, kam sa ísť zabaviť či zaspomínať.

Ilustračný obrázok k článku Kam v Bratislave ZADARMO: Zaspomínajte na Mekyho, dajte si pohár vína a prejdite za železnú oponu
Zdroj: TASR , Dnes24.sk , Juraj Droba

Festival mladého vína

Primaciálne námestie a jeho nádvoria v centre Bratislavy budú patriť milovníkom vína. Konať sa tam budú Svätomartinské dni. Návštevníkov čaká ochutnávka vín z tohtoročnej úrody, koncerty či súťaže. Mladé vína požehná v prvý deň festivalu v Kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Zastúpené budú mladé vína od vinárov z troch bratislavských vinárskych spolkov, a to Vajnorského, Devínskeho a Račianskeho.

Okrem samotnej ochutnávky mladého vína čaká návštevníkov aj sprievodný program. Pripravené budú koncerty, súťaže a kvíz na tému vinárstva či rôzne gastro špeciality. Atmosféru festivalu dotvorí hudobný program. Do festivalu sa zapojí aj Múzeum mesta Bratislavy s expozíciou vinohradníctva v Apponyiho paláci či Salónom vín.

piatok – sobota / Primaciálne námestie / vstup voľný

Spomienka na Mekyho

Na hudobnú legendu – Mira Žbirku sa bude spomínať na pri príležitosti znovuosadenia obnovenej lavičky, na ktorej ako mladý zvykol sedávať a hrávať v parku na Račianskom mýte. Počas spomienky zaznejú aj piesne Mekyho Žbirku v podaní hudobníka Jerguša Oravca.

piatok / 16:00 hod. / park na Račianskom mýte

Po stopách železnej opony dobovým autobusom

Prežite príbeh emigranta a buďte pri jeho zadržaní, vypočúvaní a odsúdení. Na vlastnej koži zažijete absurdnosť doby, kedy túžba po tak prirodzenej veci ako je sloboda, vás mohla stáť väzenie, dokonca smrť. Na podujatie je potrebné sa prihlásiť prostredníctvom online formulára na www.bratislavskykraj.sk/hranice.

sobota / parkovisko nová budova SND – Nová Cvernovka / 10:30, 11:40, 13:30, 14:40, 15:50 hod.

Branné cvičenie ako ho nepoznáte

Spomienka na deti obalené igelitom a v plynových maskách vzbudzuje nielen medzi pamätníkmi skôr úsmev. V dobe socializmu však bola branná výchova neoddeliteľnou súčasťou školských osnov. Vyskúšajte si, čo všetko musel ovládať „uvedomelý“ obyvateľ ČSSR a zažite dobu, kedy obrana „socialistickej vlasti“ bola úlohou každého jedného z nás.

sobota / Nová Cvernovka, Račianska 78, Bratislava / 10:00 – 16:00 hod.

Víkend zatvorených hraníc

Pod Cyklomostom slobody v Devínskej Novej Vsi si spomenieme na 42 doposiaľ zdokumentovaných obetí na Slovenskom úseku železnej opony. V programe vystúpia študenti bratislavského Konzervatória so skladbami Nežnej revolúcie.

Josef Hlavatý priblíži okolnosti svojho úteku do Rakúska, a nielen mladšia generácia návštevníkov si bude môcť vyskúšať branné cvičenie, ktoré bolo súčasťou života pred rokom 1989. Záver podujatia bude patriť čítaniu mien obetí a kladeniu sviečok k pamätníku.

Od 10:00 do 16:00 hod. sa dostanete cez Cyklomost slobody do Rakúska len s cestovnou doložkou.

Čaká na vás ukážka atmosféry na hraniciach komunistického Československa, symbolické uzatvorenie štátnej hranice, vydávanie výjazdových doložiek aj pečiatka dňa.

nedeľa / Cyklomost Slobody / Devínska Nová Ves / od 10.00 hod.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM