Tlačové správy

Investovanie počas korona krízy. Ako na to?

Ak by vám pred rokom niekto povedal, že o 12 mesiacov sa celý svet obráti naruby, možno by ste toho človeka vysmiali, možno by ste ho považovali za konšpirátora. Táto udalosť však nás, Slovákov stihla prekvapiť už v prvom kvartáli 2020.

Ilustračný obrázok k článku Investovanie počas korona krízy. Ako na to?
Zdroj: freepik.com

Prirodzene, najväčší dôraz sa počas pandémie kládol na zdravotné hľadisko. Ale s obrovskými obavami sme pozorovali aj dianie v ekonomike. Chceme či nie, financie sú kľúčovým aspektom našich životov, a pri náhlom zásahu korona krízy sme (občas ťaživú) váhu tohto faktu pocítili ešte silnejšie. Po prvotnej fáze prekvapenia prichádzala mierna panika, tá sa postupne tiež vytratila, a vystriedalo ju obdobie brainstormingov a hľadania kreatívnych riešení. A to aj v oblasti investícií.

Zdroj: freepik.com

Investície počas krízy – áno alebo nie?

Príchod krízy v dôsledku epidémie v mnohých vyvolal nadmerný existenčný stres. Prvotná reakcia niektorých mohla byť „chcieť urobiť niečo za každú cenu“, pretože nečinnosť im mohla pripadať ako ľahostajnosť. Mohli pouvažovať o výbere peňazí, ktoré už mali niekde zainvestované. To je však chyba. Ak by to spravili v období krízy, je skoro isté, že by z toho nakoniec vyšli stratovo. Platí to tak na akciové, indexové ako aj na garantované fondy.

Zdroj: freepik.com

Ale ako teda postupovať? Najlepšie je zmieriť sa s aktuálnou situáciou a počkať na koniec krízy. Je bežné, že po takomto poklese nasleduje nárast. Ten je však očakávaný skôr v akciových a indexových fondoch v porovnaní s garantovanými. Skúsení investori vidia v krízach dokonca svoju veľkú šancu zarobiť veľké peniaze. Je však potrebné opatrne a rozumne zvážiť, do čoho investovať a čomu sa radšej vyhnúť.

Zlato nad zlato

Zlato je dlhodobá investícia, je len veľmi málo pravdepodobné, že by bolo ovplyvnené krízou. Dokonca keď klesajú finančné trhy, cena zlata zvykne rásť. Počas krízy by ste sa však mali zameriavať skôr na lacnejšie ETF fondy.

Zdroj: freepik.com

Myslite online

Na začiatku korona krízy podnikateľská verejnosť sedela ako na ihlách. Kým väčšina odvetví bola z náhlych poklesov šokovaná, pre oblasť e-commerce bolo toto obdobie plné príjemných prekvapení. Vďaka obmedzeniam platným v kamenných obchodoch narástol záujem o online nakupovanie. Je to aj logické. Oplatí sa teda investovať do vlastného podnikania. Založiť si e-shop je dnes naozaj jednoduché, vlastnú webovú stránku si dokážete vyskladať aj vy sami, z pohodlia domova.

Zdroj: freepik.com

Ako je to s tými nehnuteľnosťami?

Asi najbežnejšia myšlienka počas krízy v oblasti investícií je kúpa nehnuteľnosti. Áno, ich trhová cena značne klesla, a to sa naozaj oplatí otočiť vo svoj prospech. Pozor však na kúpu bytu alebo domu za účelom vlastného využívania, pretože bývanie nie je investícia. Práve naopak, predstavuje ďalšie výdavky. Môžu vás lákať aj nízke úroky na hypotékach. Myslite však aj na budúcnosť, či neskôr nebudete mať problém so splácaním úrokov.

Zdroj: freepik.com

Ste pred rozvodom? Počkajte chvíľku

Rozvádzať sa počas krízy sa rozhodne neoplatí. Nebojte sa, nechceme vám poskytnúť povrchné partnerské poradenstvo. Nezabudnite však na to, že rozvod je aj o rozdelení ma­jetku partnerov. Pokiaľ vám to súčasný stav umožňuje a na financiách vám momentálne maximálne záleží, skúste ešte v danom vzťahu chvíľku vydržať. Nehnuteľnosť, v ktorom ste bývali/bývate, plánujete pravdepodobne predať. Keďže však ceny nehnuteľností do veľkej miery klesli, môžete z toho vyjsť stratoví.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Vojkovsky.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM