Maros Palesch Kultúra

Hrnčiari a keramikári sa zídu v Pezinku

BRATISLAVA - PEZINOK, 07.06.2011. Počas nasledujúceho víkendu, v dňoch 10. až 12. júna 2011, sa v Pezinku uskutoční už 8. ročník medzinárodného podujatia Keramické trhy, ktoré prídu v piatok o 14:00 hod. slávnostne otvoriť predseda Bratislavského sam

Keramické trhy v Pezinku, na ktorých sa prezentuje medzinárodná keramikárska tvorba, sú jediným podujatím tohto druhu v rámci Slovenska. Ich cieľom je predovšetkým podpora a propagácia hrnčiarskeho a džbankárskeho remesla – remesla našich predkov. „Zachovávanie tradícií je v obyvateľoch Malokarpatského regiónu hlboko zakorenené, preto je prirodzené, že sa tieto podujatia každoročne tešia veľkému záujmu návštevníkov nielen zo Slovenska,“ uviedol Bratislavský župan Pavol Frešo. Keramických trhov sa už pravidelne zúčastňujú keramikári z mnohých štátov strednej Európy. Aj na 8. ročníku návštevníci uvidia keramikárov z Čiech, Maďarska, Poľska, Bulharska, Slovenska a dokonca i z Tunisu.

Trhy sú atraktívne nielen predajom rôznych druhov keramických výrobkov, ale aj sprievodnými podujatiami. V tomto roku bude v Malokarpatskom múzeu v Pezinku sprístupnená výstava figurálnej plastiky renomovaného slovenského keramikára Jozefa Franka. Aj počas tohto ročníka sa uskutočnia detské tvorivé dielne pod vedením pracovníčok Centra voľného času z Pezinka. Nebudú chýbať ani ukážky z točenia na keramických kruhoch majstrami Ľudovej umeleckej výroby Mariána Lišku, Miloša Orságha a Jána Vígľaš, ktorí predvedú výrobu keramických pekáčov.

Ďalším sprievodným podujatím bude súťažná výstava, tento rok na tému Keramické hodiny. Po celé tri dni spríjemnia atmosféru trhov hudobné vystúpenia v podaní: Replay Band, Zuzana Suchánková, Samorast, Staré Tiene, Šenkvická muzika, či Bukasový masív, ktoré sa predstavia na Radničnom námestí. Už po druhýkrát maskotom podujatia bude Úľ – Keramikár. Malokarpatské múzeum v Pezinku, ktoré je hlavným organizátorom podujatia, týmto všetkých srdečne pozýva na 8.ročník Keramických trhov v Pezinku.

Zdroj + foto: BSK, Radko Duda

KERAMIKARI
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM