han Rôzne

Hlavné mesto sa dočká veľkolepej ATRAKCIE: Na Bratislavský hrad vás vyvezie VÝŤAH! FOTO

Magnet na turistov! Tým bude bezpochyby moderný výťah, ktorý spojí novú mestskú časť Vydrica nachádzajúcu sa pod hradným kopcom s Bratislavským hradom.

Ilustračný obrázok k článku Hlavné mesto sa dočká veľkolepej ATRAKCIE: Na Bratislavský hrad vás vyvezie VÝŤAH! FOTO
9
Galéria

Už niekoľko mesiacov prebiehajú stavebné práce v podhradí. Čoskoro tam vyrastie nová mestská štvrť Vydrica, ktorá dá opätovný nádych života lokalite, ktorá bola v minulosti jednou z najnavštevo­vanejších v Bratislave.

Novinkou bude prepojenie podhradia s nábrežím Dunaja a Bratislavským hradom pomocou výťahu.

Lákavá atrakcia

„Okrem nových bytov, kancelárskych a obchodných priestorov prinesie aj ambicióznu novinku – výťah na Bratislavský hrad. Takzvaná hradná spojka by priniesla novú možnosť prepravy medzi dvomi navštevovanými časťami mesta a táto atrakcia by okrem turistov bola určite zaujímavá aj pre obyvateľov Bratislavy,“ informuje o tom portál www.mediaklik.sk.

„Podoba výťahu je zatiaľ našou víziou, ktorá pracuje s technológiou šikmého výťahu, kde kabína jazdí po koľajnici, a o pohon sa stará motor umiestnený v hornej alebo dolnej stanici v závislosti od konkrétneho výrobcu,“ prezradil o projekte Pavel Baslík z developerskej spoločnosti Lucron.

Výťah a ďalšie novinky

Vydrica od spoločnosti Vydrica Development má v talóne spoločne so samosprávou niekoľko úprav. „Rekonštrukciou má prejsť tzv. Podchod pamäte, teda spojnica medzi Panskou ulicou a priestorom Vydrice. Dnes odpudivá neupravená plocha sa má stať príťažlivou vstupnou bránou do projektu,“ uvádza portál www.yimba.sk.

„Druhým zásahom je plánované doplnenie novej električkovej zastávky, ktorá bude takmer naproti Vodnej veži. Tretím zámerom je spojenie Vydrice a Hradu výťahom,“ píše spomínaný web.

Výťah bol v pláne

Treba pripomenúť, že nápad s výťahom na Bratislavský hrad, tu už bol. V roku 2005 plánovalo mesto Bratislava vybudovať lanovku pre 16 ľudí. „Podľa vtedajšieho župana Ľuba Romana sa náklady na výstavbu odhadovali na zhruba 500-tisíc eur, v prevádzke mala byť koncom roku 2006,“ píše www.mediaklik.sk.

Aktuálne sa s výťahom uvažuje a developer rieši vyriešenie projektu po technickej stránke. „Počíta s vybudovaním zastávok pre mestskú hromadnú dopravu či priestoru pre turistické autobusy. Horná stanica by sa nachádzať pod reštauráciou Parlament,“ dodáva mediaklik.sk.

Otázkou je, kedy bude výťah realitou. Zatiaľ žiadny termín nie je stanovený, ale výstavba Vydrice odštartovala v roku 2022. Prvá fáza má byť dokončená v druhej polovici roku 2024 a koniec výstavby v roku 2028. K tomuto dátumu sa zrejme posunie aj realizácia výťahu

KLIKNITE aj na tieto články:

Bratislava bude mať unikátnu atrakciu
9
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM