Tomáš Stupavský Rôzne

Hasiči v Jarovciach začali pôsobiť organizovane pred 135 rokmi

Dobrovoľný hasičský spolok v Jarovciach (Önkéntes tüzoltó egyesület) vznikol pred 135 rokmi. TASR to povedal poslanec Mestskej časti Bratislava Jarovce, historik Juraj Hradský.

Ilustračný obrázok k článku Hasiči v Jarovciach začali pôsobiť organizovane pred 135 rokmi
Zdroj: TASR

„Dobrovoľný hasičský spolok založil v roku 1880 učiteľ František Schultz, ktorý tak reagoval na tragédiu v obci, keď ju zasiahol nekontrolovateľný oheň,“ uviedol Hradský.

Spolok mal vtedy 33 členov a finančne ho podporovalo 48 občanov Jaroviec. Podľa Hradského, ktorý informácie o histórii tejto prihraničnej obce, dnes súčasti hlavného mesta Bratislavy, zhrnul do knihy Jarovce, sa v zbore vyžadovala odvaha, statočnosť a disciplína.

Preto nie každý, kto sa hlásil za člena, bol do spolku prijatý a pre porušenie povinností spomedzi seba neraz nezodpovedných členov vylúčili. Vo svojich začiatkoch zbor nedisponoval žiadnou hasičskou technikou a pomôckami. „V obci bolo 70 otvorených studní a tri väčšie močariny, ktoré boli napĺňané prirodzeným spôsobom – dažďovou vodou,“ doplnil Hradský.

V Jarovciach sú dodnes zachované Stanovy Dobrovoľného hasičského spolku z 30. novembra 1892, ktoré boli schválené ministerstvom vnútra v Budapešti 19. októbra 1893. Nové dejiny Dobrovoľného požiarneho zboru v Jarovciach sa začali písať po roku 1947, keď na základe Parížskej dohody boli Jarovce, Rusovce a Čunovo pričlenené k Československu.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM