Samospráva

Ftáčnik svoju prehru nevidí v podpore Smeru. "Neriešili sme menšie problémy ľudí", hovorí odchádzajúci primátor

Sústredili sme sa na veľké veci, na záchranu mesta ako takého, než na to, aby sme sa snažili ľuďom pomôcť v menších veciach, ktoré tiež tvoria súčasť ich života. Aj takto si vysvetľuje svoju prehru v novembrových komunálnych voľbách končiaci primátor Milan Ftáčnik.

Ilustračný obrázok k článku Ftáčnik svoju prehru nevidí v podpore Smeru. "Neriešili sme menšie problémy ľudí", hovorí odchádzajúci primátor
Foto: Nina Táborská

„Možno sme mali byť dôslednejší a razantnejší v tom, aby sme aj tie drobné problémy dokázali riešiť,“ uviedol dnes na tlačovej konferencii, poslednej vo funkcii primátora.

Ftáčnik poukázal na situáciu, v akej mesto v roku 2010 bolo. Jeho zadlženosť bola na úrovni 66 percent bežných príjmov a počas štyroch rokov muselo splácať staré dlhy.

„Ak občanom rozprávate o tom, že ste oddlžili mesto o 70 miliónov eur, to si nikto nevie celkom predstaviť. Konkrétne sa to ľudí nedotkne, lebo tí už chodia napríklad na zimný štadión, ktorý musíme ešte zaplatiť, alebo sa vozia v autobusoch, ktoré objednali na úver v roku 2010,“ vysvetľuje primátor.

Myslí si, že ak by mesto malo projekt rekonštrukcie Starého mosta nastavený tak, že by ho do volieb dokončili, už by mohli ľuďom ukázať konkrétny výsledok. Zatiaľ sa však na ňom stále pracuje.

„Museli sme riešiť veci, ktoré sa priamo nedotkli denného života obyvateľov. Komunálna politika je však aj o tom, že ľuďom poskytnete zlepšenie ich konkrétneho života v konkrétnom mieste, v ktorom žijú,“ myslí si Ftáčnik. Pripúšťa, že v tomto mali byť dôslednejší.

„Mnohé veci sme vyriešili, ale ľudia ten celkový pocit nemali. Výsledok tu je, dá sa uchopiť, ale nedokázali sme ho asi pretlmočiť každému voličovi tak, aby mu rozumel a dal nám šancu pokračovať. Mnohé tie veci sú totiž rozpracované,“ dodal primátor.

Či kandidatúre uškodila aj podpora Smeru-SD, končiaci primátor nepovedal. „Niektorí to hovoria, ale ja sa na túto líniu vyhovárať nechcem. Uchádzal som sa o podporu viacerých politických strán, kandidoval som ako nezávislý, čiže beriem časť toho, že som nepresvedčil občanov, aj na seba,“ zdôraznil.

Ftáčnik ešte nemá zaplatených asi 100-tisíc eur za časť volebnej kampane. „Momentálne riešim aktivizáciu vlastných príjmov, ale aj svojich priateľov a známych, ktorí sa vyjadrili, že by ma podporili,“ priblížil. Teraz sa teda pokúša dať dokopy čo najviac zo sumy, ktorú ešte potrebuje zaplatiť.

„Ak by sa mi nepodarilo vyzbierať všetky peniaze, uvažujem o volebnej pôžičke a budem to postupne splácať. Zatiaľ to vyzerá tak, že sa jej zrejme nebudem môcť vyhnúť,“ dodal Ftáčnik.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM