han Samospráva

Synagóga v Senci by bez pomoci župy schátrala: POZRITE sa, ako ju VYNOVILI

Významná pamiatka je zachránená! Tak okomentoval predseda BSK Juraj Droba vynovenie historického objektu v meste Senec.

Ilustračný obrázok k článku Synagóga v Senci by bez pomoci župy schátrala: POZRITE sa, ako ju VYNOVILI
20
Galéria

„Vysoko oceňujem, ako sa Bratislavskému samosprávnemu kraji podarilo obnoviť túto významnú historickú i religióznu pamiatku a navrátiť jej pôvodný charakter a ducha. Vynovený interiér synagógy je doslova očarujúci,“ napísal v liste adresovanom Jurajovi Drobovi predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí (ÚZ ŽNO) Richard Duda.

Niečo o synagóge

Synagóga bola vybudovaná začiatkom 19. storočia, vedľa nej mala stáť aj učebňa a zimná modlitebňa, informuje BSK na svojom webe.

„Dnešná podoba sa datuje do obdobia rokov 1905 – 1906. Bratislavský samosprávny kraj sa pustil do rekonštrukcie po 65 rokov chátrania tohto historického objektu. Chrám ožije kultúrou, pripomenie minulosť židovskej komunity a uchová aj vzácny rituálny kúpeľ mikve či murovanú pec,“ píše sa spomínanom webe.

„Historický klenot, senecká synagóga, by bez zásahu župy schátrala. Kedysi významnému chrámu sme vrátili dôstojnosť. Po otvorení bude slúžiť všetkým a budeme sa v nej stretávať na koncertoch, workshopoch, výstavách a diskusiách,“ prezradil predseda BSK Juraj Droba.

KLIKNITE aj na tieto články:

Vynovená synagóga v Senci
20
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM