Rôzne

FOTO: Krásna pavlovnia zostane na Kamennom námestí. Dostala viac priestoru

Pavlovnia roky odolávala betónovej džungli, a keď sa objavili prvé správy o rekonštrukcii Kamenného námestia, Bratislavčania sa začali obávať o jej osud.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Krásna pavlovnia zostane na Kamennom námestí. Dostala viac priestoru
9
Galéria

Krásna pavlovnia plstnatá „tróni“ na Kamennom námestí už desiatky rokov. Napriek tomu, že sa jej veľa starostlivosti nedostávalo a pre svoj koreňový systém mala žalostne málo priestoru, každú jar rozkvitla nežnými fialovými kvietkami.

Krásna pavlovnia

Pavlovnia roky odolávala betónovej džungli, a keď sa objavili prvé správy o rekonštrukcii Kamenného námestia, Bratislavčania sa začali obávať o jej osud. A právom. Neraz sme boli svedkami toho, ako museli krásne staré mohutné stromy ustúpiť plánom developerov.

Tento príbeh má ale šťastný koniec. Mesto má očividne v pláne pavloviu zachrániť. Práve v týchto dňoch dochádza k zväčšovaniu ostrovčekov, v ktorých rastie nielen pavlovnia, ale aj ostatná zeleň na námestí. „Zväčšovali sme plochy zelene na Kamennom námestí. Robili sme dôležité kroky k záchrane a podpore veľkého solitérneho stromu – pavlovnia, ktorý obohacuje námestie už mnoho rokov. Drevina bola podopretá pre zlepšenie jej stability, keďže strom má zjavne zlé ťažisko, z dôvodu nevyhovujúcich podmienok z minulosti. Pavlovnia bude mať okolo seba zväčšený kruh pre koreňový systém a zavedený podporný závlahový systém, aby, ako veríme, mohla tešiť svojim tieňom Bratislavčanov ešte ďalšie roky,“ informuje mesto o prácach na námestí.

Tento nádherný strom by si určite zaslúžil aj väčší priestor, no aspoň nateraz si môže vydýchnuť a ďalej každú jar tešiť okoloidúcich fialovými kvietkami.

Impozantná

Pavlovnia plstnatá je považovaná za jednu z najimpozantnej­ších listnatých rastlín. Je tiež známa ako čínsky cisársky strom. Na jar je obsypaná fialovými kvietkami, ktorých vôňa pripomína vanilku a v lete sa pýši hustou listnatou korunou. Dorastá do výšky deviatich metrov, svojimi koreňmi zabraňuje erózii pôdy a obohacuje ju o dusík.

Našťastie, vzhľadom na podmienky na Kamennom námestí, je pavlovnia na pôdne pomery veľmi nenáročná. Je to veľmi odolná rastlina, ktorá dokáže prežiť aj požiar.

Pavlovnia na Kamennom námestí
9
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM