Rôzne

Foto: Ako vyzeralo slávnostné otvorenie školského roka v 50. rokoch

Dnes sa po dvojmesačnej prestávke opäť otvorili brány našich škôl. V čom bol prvý školský deň za čias socializmu iný ako ten dnešný?

Ilustračný obrázok k článku Foto: Ako vyzeralo slávnostné otvorenie školského roka v 50. rokoch
11
Galéria
Zdroj: TASR

Dnešné ráno bolo iné ako tie za posledné dva mesiace. Ulice obsadili školáci s kvetinkami v rukách, priechody pre chodcov bratislavkí policajti, ktorí dozerali na bezpečnú cestu žiakov do školy. Dnešným dňom majú školopovinné deti oficiálne po prázdninách, ktoré trvali „iba“ dva mesiace.

Po letných prázdninách zasadne dnes do školských lavíc na Slovensku asi 671 000 žiakov, pričom do základnej školy dnes nastúpi po prvý raz aj 60 000 prvákov.

Prvý deň

Školský rok v Bratislave sa v 50. rokoch pravidelne začínal na Stalinovom námestí. Zástupcovia pionierov jednotlivých bratislavských škôl pokladali k soche generalissima Stalina kytice kvetov. V bielych a modrých košieľkach, či v sviatočných šatách, prichádzali s kyticami v rukách na 8. hodinu žiaci a žiačky na otvorenie nového školského roka.

Zaspomínajte si s nami, ako to vyzeralo v prvý školský deň v časoch, kedy ho na vlastnej koži zažívali naši rodičia a prarodičia.

V 50. rokoch

Na archívnej snímke z 1. septembra 1951 pionieri spievajú počas slávnostného otvorenia nového školského roka na XXI. bratislavskej strednej škole v Petržalke.

Zdroj: TASR

Na archívnej snímke z 1. septembra 1951 zástupcovia pionierov jednotlivých bratislavských škôl položili kytice kvetov k soche J.V. Stalina v Bratislave pri príležitosti slávnostného otvorenia nového školského roka.

Zdroj: TASR

Na archívnej snímke z 1. septembra 1951 generálny konzul Maďarskej ľudovej republiky Jozef Füredi počas návštevy maďarskej triedy pri príležitosti slávnostného otvorenia nového školského roka na slovenskom a maďarskom pedagogickom gymnáziu V. I. Lenina v Bratislave.

Zdroj: TASR

Na archívnej snímke z 1. septembra 1951 pionieri a pionierky pri príležitosti slávnostného otvorenia nového školského roka v Národnej škole Petra Jilemnického a na III. strednej škole v Bratislave.

Zdroj: TASR

Na archívnej snímke z 1. septembra 1951 pionieri z vyšších tried prijímajú do svojho kruhu nových členov – prvákov a na znak toho ich obdarovali červenými hrebíčkam pri príležitosti slávnostného otvorenia nového školského roka na XXI. bratislavskej strednej škole v Petržalke.

Zdroj: TASR

Na archívnej snímke z 1. septembra 1949 bratislavskí žiaci národných a stredných škôl sa účastnia slávnostného otvorenia nového školského roka na hradnom amfiteátri v Bratislave.

Zdroj: TASR
Zdroj: TASR

Na archívnej snímke z 1. septembra 1949 povereník školstva Ladislav Novomeský reční pred bratislavskými žiakmi národných a stredných škôl počas slávnostného otvorenia nového školského roka na hradnom amfiteátri v Bratislave.

Zdroj: TASR

Začiatok nového školského roka na strednej škole Petra Jilemnického v Bratislave. Cez prázdniny urobili v mnohých školách generálne opravy. Vyše 31 000 žiakov prekročilo vo štvrtok 1. septembra 1955 v ranných hodinách brány viac ako 100 bratislavských škôl, aby sa zúčastnili na slávnostnom otvorení nového školského roku.

Zdroj: TASR
Zdroj: TASR

Nástup do nového školského roku na 11-ročnej strednej škole v Bratislave-Petržalke v roku 1957.

Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM